Šta to trojac sa Satlerom sprema u izbornom zakonu?

Ilić kaže da je najnovija vijest da Satler sa Miloradom Dodikom, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem o tome pregovara iza zatvorenih vrata, pa ih podsjeća da je baš OEBS 1995., nametnuo ovaj nakaradni izborni sistem i izborni zakon koji omogućava sve vrste zloupotreba, kojima se prekraja izborna volja birača, a čiji smo svjedoci svih proteklih izbora.

– U poslednje vrijeme u vijestima se sve češće pominje promjena izbornog sistema i izbornog zakona, kao jedan od uslova napredovanja BiH ka evrointegracijama. Nedavno je to eksplicitno izjavio i šef delagacije EU, njen specijalni predstavnik i ambasador u BiH Johan Satler – navodi Dragutin Ilić, predsjendik Saveza penzionera i potomaka.

Ilić kaže da je najnovija vijest je da Satler sa Miloradom Dodikom, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem o tome pregovara iza zatvorenih vrata, pa ga podsjeća da je baš OEBS 1995., nametnuo ovaj nakaradni izborni sistem i Izborni zakon koji omogućava sve vrste zloupotreba, kojima se prekraja izborna volja birača, a čiji smo svjedoci svih proteklih izbora.

„Dakle, stara dama Evropa, preko svojih birokrata u Briselu, nastavlja licemjerno ponašanje prema BiH, javno proklamujući vladavinu prava i ekonomski razvoj, ljudska prava i slobode, eliminaciju korupcije i funkcionisanje institucija u korist građana, a tajno i dalje održava na vlasti nacionalističke stranke i preko njenih lidera održava nacionalne tenzije, koje blokiraju svaki napredak“, konstatuje Ilić, koji je bio akter i tadašnjih političkih dešavanja u BiH.

– Savez penzionera i potomaka je, prema Ilićevim riječima, na svojoj osnivačkoj skupštini 26.oktobra 2019. godine usvojio Deklaraciju o potrebi izmjene aktuelnog izbornog sistema i izbornog zakona, kao preduslov za slobodne i poštene izbore. U devet tačaka navedeno je šta treba unijeti u izborni zakon i obrazloženo zašto, od odredbe da postoje vanredni ili prijevremeni izbori, da se objedine lokalni i opšti izbori.

U toj deklaraciji se navodi da mandat pripada političkoj organizaciji, a pojedincu samo ako ide kao nezavisni kandidat, da se uvede elktronsko glasanje i skeniranje glasačkih listića, do toga da se članovi Centralne i lokalnih izbornih komisija biraju konkursom i drakonskih kazni za zloupotrebe u izbornom procesu.

Ilić navodi da je ta deklaracija upućena svim političkim subjektima, nevladinom sektoru I međunarodnoj zajednici i s žaljenjem konstatuje da nije bilo reakcije.

Leutar.net Šta to trojac sa Satlerom sprema u izbornom zakonu?

„Pozivamo gospodina Satlera, da ukoliko iskreno želi da ispravi grešku svojih predhodnika, da ne vodi pojedinačne tajne pregovore nego da otvorimo javnu raspravu i tako dođemo do najkvalitetnijeg prijedloga. U protivnom ne vrijedi izlaziti na izbore, što pokazuje i veliki broj apstinenata ili je to vaš stvarni cilj“, pita Ilić.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.