Kako je Tozovac dobio nadimak

Danas nas je u 86. godini napustila legenda narodne muzike Predrag Živković Tozovac.

Otac mu je bio Toza po njemu je i dobio čuveni nadimak. On je u to vrijeme bio čuveni harmonikaš i držao je kafanu u Mataruškoj Banji, gdje je mali Predrag provodio često svoje vrijeme slušajući stare narodne pjesme. Oca Tozu su Njemci streljali 1941. godine.

Na harmonici koja mu je ostala od oca, počeo je da svira i tako zarađuje za hljeb, svirajući na svadbama sa samo 10 godina. Tako počinje 76 godina duga karijera. Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih je na vrhuncu karijere, ali njegova slava nije izblijedela do današnjih dana.

Snimio je četiri dueta sa Silvanom, da bi nakon toga 1971. godine, pobijedio na „Pesmi leta“ kompozicijom „Mirjana“. Slijedeće godine opet pobjeđuje pjesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pjevača. Zbog pjesme „Jeremija“ je morao da napusti tadašnju država na dvije godine, jer je pogrešno shvaćena od tadašnjih vlasti.

Ipak vraća se, i pored oduzetog pasoša narod ga obožava i on ostaje njihov miljenik. Kasnije njegova karijera ide mirnijim tokom i snima duete sa gotovo svim poznatim umjetnicima svog žanra. Na početku godine se oženio svojom ljubavlju Mimom, sa kojom je bio 40 godina u vezi.

Vedrog duha i mladalačke energije, ostao je do samog kraja.

Izvor: Radioaktivni Komarac

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.