Krizni štab prelomio – đaci ne mogu u škole, ali mogu u tržne centre

Na danas održanoj sjednici Kriznog štaba donesena je odluka da se tržni centri u ponedeljak otvore, pod “strogo kontrolisanim uslovima”.

Šta znače „strogo kontrolisani uslovi“ u tržnim centrima, već smo vidjeli u praksi: maske korištene više mjeseci nakačene reda radi na brade.

Sa druge strane, đaci se u klupe neće vraćati, već će škola nastaviti da funkcioniše onlajn. O nezadovoljstvu roditelja, nastavnika, pa i samih đaka ovim vidom nastave svjedoče brojni komentari na društvenim mrežama.

Iako je jasno da je postojećim mjerama ugrožena egzistencija velikog broja ljudi koji rade u trgovini, ipak je odluka da se tržni centri otvore, a da škole ostanu zaključane jedna vrsta poruke koja nam govori šta je zapravo važno. A danas to nije obrazovanje naše djece.

Budućnost djece zavisi od toga kakvo im je obrazovanje pruženo. Održavanje i organizacija onlajn nastave prepušteni su, u većini slučajeva, odluci samog nastavnika, a đaci su vrlo često samo fizički prisutni na „online“ nastavi. Tehnički problemi, nedovoljna digitalna pismenost, nekompatibilnost platformi, neopremljenost škola, siromaštvo zbog kog dosta djece nema zadovoljene osnovne potrebe, a kamoli uređaje i internet za pristup onlajn nastavi, samo su neki od razloga zbog kojih je škole trebalo da budu otvorene prije tržnih centara.

Izvor: Zelena učionica; adaptacija: L-Net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.