Virusolog Ana Banko: Vakcinacija ometa mutiranje virusa

“Dobro je što vakcine mogu da se adaptiraju, ali mi moramo da budemo svesni da brzina procesa vakcinacije mora da ide tokom koji će biti brži od virusa”

Virusolog Medicinskog fakulteta u Beogradu, dr Ana Banko, izjavila je danas da masovna vakcinacija ometa mutiranje koronavirusa i ne treba dopustiti da dugo cirkuliše među ljudima.

“Mutacije su njegova prirodna pojava i ne mogu kažem da to ne može da ugrozi proces vakcinacije. U ovom trenutku ga ne ugrožava, ali što duže virus cirkuliše u globalnoj populaciji on ima previše domaćina i prilika da mutira”, rekla je dr Banko za Radio-Televiziju Srbije (RTS).

Ako se to desi, kako je rekla, može nastati “takozvani mutant virusa koji bi potencijalno mogao da bude otporan na vakcinu”.

“Dobro je što vakcine mogu da se adaptiraju, ali mi moramo da budemo svesni da brzina procesa vakcinacije mora da ide tokom koji će biti brži od virusa”, ponovila je dr Banko.

Na pitanje o mutacijama virusa, ona je rekla da je zasad u svetu pet varijanti koje se smatraju zabrinjavajućim: “britanska”, “južnoafrička”, “brazilska” i dve “američke”, odnosno “kalifornijske”.

Varijante virusa koje izazivaju zabrinutost su one koje se brže prenose, koje su potencijalno otporne na postojeća antitela, koje izazivaju težu kliničku sliku, a neke čak i ometaju dijagnostiku, objasnila je dr Banko.

Izvor: Nova

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.