Top 5 lokaliteta koje morate obići pri posjeti Beogradu

Beograd je posljednjih godina postao vrlo popularna destinacija među stranim turistima. Ipak, globalna pandemija virusom, onemogućila je brojne posjetioce iz svijeta da posjete prestonicu Srbije, pa se krug potencijalnih turista smanjio na samu državu i region.

Ipak, Beograd je grad koji obiluje kulturnim i istorijskim nasljeđem i bogatim sadržajem, i nudi mogućnost iznovne posjete koja će svaki put biti podjednako zanimljiva. To znači da ukoliko ste već bili u Beogradu, ne znači da morate odustati od ponovne posjete, ovaj grad ima itekako mnogo sadržaja da ponudi.

Ukoliko niste nikada posjetili srpsku prijestonicu, a planirate da to uradite, u nastavku teksta saznaćete koja 5 lokaliteta nikako ne smete da propustite pri posjeti Beogradu. Dok obilazite grad, nema sumnje da čete naići na još brojne važne i interesantne lokalitete, koji se nalaze gotovo na svakom koraku u gradu!

#1 Trg republike i spomenik knezu Mihailu

Trg republike je trg u samom centru grada, a u njemu se nalazi čuveni spomenik knezu Mihailu, koji već decenijama građanima Beograda služi kao mjesto sastančenja i orjentira. To je primjetno i samim dolaskom na trg, gdje se čini kao da svi čekaju nekoga.

Kada vam Beograđanin kaže “vidimo se kod konja”, treba da znate da treba da se nađete upravo kod spomenika knezu Mihailu, na trgu republike. Ovaj sleng, nastao je zbog očigledne skulpture, na kome je knez Mihailo predstavljen na konju. Na Trgu republike se organizuje i Nova godina Beograd je naročito pogodna destinacija za ovu priliku.

Trg republike je formiran nakon rušenja Stambol-kapije 1866. Danas se na mjestu Stambol-kapije nalazi narodno pozorište i spomenik knezu Mihailu koji je i naredio rušenje ovaj simbol srpskog stradanja u vrijeme turaka. Pored narodnog pozorišta, danas je tu i Narodni muzej Srbije.

Pored trga, tu je i popularna ulica Kneza Mihaila, što dodatno doprinosi činjenici da je Trg republike srce grada i nezaobilazna tačka pri posjeti Beogradu, te nemojte propustiti priliku da ga obiđete.

#2 Beogradska tvrđava i Kalemegdanski park

Ukoliko krenete duž knez Mihailove stići ćete do najvećeg Beogradskog parka – Kalemegdan, koji se nalazi unutar Beogradske tvrđave – utvrđenje iz kog se razvio Beograd kakvim ga danas znamo.

Kompleks Beogradske tvrđave obiluje spomenicima kulture iz različitih istorijskih doba, i predstavlja sveobuhvatni muzej kulturnog i istorijskog nasljeđa Srbije, i predstavlja neobilaznu tačku prilikom posjete njene prijestonice.

Unutar kompleksa, kod velikog stepeništa, nalazi se i spomenik Pobednik, simbol grada Beograda, podignut na dan obilježavanja proboja Solunskog fronta. Savjetujemo vam da nikako ne propustite šetnju ovim prelijepim utvrđenjem.

Top 5 lokaliteta Beograda, Pobednik
Pobednik, kalemegdanski park

#3 Avala i Avalski toranj

Avala je planina na teritoriji Beograda, a visoka je svega 511 metara. Ova planina jedna je od najpopularnijih izletišta Beograđana, a na njoj se vidljivo iz bilo kog dijela grada, uzdiže Avalski toranj. Ovaj toranj visok je 204,68 metara, a na 122 metara izgrađen je vidikovac, dostupan posjetiocima tokom cijele godine.

Avalski toranj je prije svega TV toranj, i najlepši telekomunikacioni objekat Beograda. Avala obiluje prelijepom prirodom, a ukoliko je posjetite možete obići i spomenik Neznanom junaku, kao i Crkvu Svetog despota Stefana Lazarevića.

Top 5 lokaliteta Beograda, Avalski toranj
Avalski toranj
Top 5 lokaliteta Beograda, Spomenik neznanom junaku,
Spomenik neznanom junaku

#4 Gardoš kula i galerija Čubrilo

Gardoš kula ili Milenijalska kula, jedna je od četiri kule koje su Ugarske vlasti napravile na temeljima nekadašnje zemunske tvrđave Taurunum. Ugarske vlasti sagradile su 4 kule na 4 najudaljenijih tačaka Ugarskog carstva, a ona u Zemunu nalazi se na najjužnijoj tački nekadašnjeg carstva.

Ovo je jedna od dvije sačuvane kule, druga se nalazi u Mađarskoj. Danas se unutar kule može posjetiti galerija Čubrilo, u okviru koje se nalazi stalna postavka posvećena velikom srpskom naučniku Militinu Milankoviću. Gardoš važi za jedan od najljepših vidikovaca u gradu.

#5 Topčiderski park i Košutnjak

Topčiderski park napravljen je po nalogu kneza Miloša Obrenovića, a danas predstavlja jedan od najljepših parkova u Srbiji. Topčiderski park, pored važnih istorijskih i kulturnih spomenika predstavlja i svojevrsni psomenik prirode, u kome se nalazi nekoliko vrlo rijetkih vrsta drveta.

U okviru kompleksa rezidencije Obrenovića, nalazi se čak šest spomenika kulutre kao što su Konak kneza Miloša, Crkveni konak u Topčideru, Topčiderska crkva, skuptura Žetelica, Obelisk i spomenik Arčibaldu Rajsu. Ukoliko posjećujete srpsku prestonicu, ne propustite da obiđete ovako značajan spomenik kulture i prirode.

Nadamo se da će vam naš tekst pomoći kao svojevrsni vodič pri sljedećoj posjeti Beogradu. Ukoliko prvi put dolazite u srpsku prijestonicu, toplo vam preporučujemo da obiđete lokalitete sa spiska, a ukoliko ste pak u prvoj posjeti Beogradu propustili nešto sa istog, sada znate na šta sledeći put treba da obratite pažnju!

Leutar.net

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.