I predsjednica dijeli mišljenje Milorada Dodika

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je cilj inicijative predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da u procesu izmjena Izbornog zakona BiH predloži da predsjednik Srpske po automatizmu bude i član Predsjedništva BiH jačanje pozicije Republike i sprečavanje ignorantskog odnosa.

To je jedna od varijanti kojom bi se moglo obezbijediti da ono što se radi, priča, planira, strateški dogovara i realizuje na prostoru Republike Srpske nađe mjesto preko jednog sagovornika iz Srpske na nivou institucija BiH, jer često dolazi do lutanja u slučaju da imate određenu nejednakost između različitih garnitura, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Laktašima.

Cvijanovićeva je upozorila da se veoma često ne može obezbijediti ta sinhronizacija stava, što najbolje može da potvri ona, kao nekadašnji premijer, koji je trebalo da ima komunikaciju na nivou BiH sa ljudima iz druge političke garniture, koji su ignorisali institucije Republike Srpske.

– Na taj način bi se spriječio bilo kakav ignorantski odnos. Dakle, Republika Srpska bi bila čvrsto pozicionirana u svom stavu. Naravno, to je samo jedna od varijanti – rekla je Cvijanovćeva.

Cvijanovićeva je napomenula da se i prije desetak godina ova ideja pojavljivala kao jedna od opcija, da datira iz vremena kada su se prvi put vodili pregovori o tome kako riješiti odluke međunarodnih sudova, odnosno Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koji je sugerisao određene izmjene izbornog zakonodavstva da bi se otvorio prostor za kandidaturu svih građana.

Još iz tog vremena, podsjetila je, pokušava se naći neka varijanta koja bi mogla da na adekvatan način obezbijedi prisustvo Republike Srpske i republičkih institucija kada je riječ o ulozi organa koje su zajedničkog karaktera, a nalaze se na nivou BiH.

Ona je napomenula da je bilo nekoliko varijanati o kojima se razmišljalo, a vezano je za izmjene Izbornog zakona i Ustava, te naglasila da te stvari zahtijevaju konsenzus svih i kada on bude postojao onda će se to i realizovati.

– Ali, to nas u Republici Srpskoj ne sprečava da tragamo za rješenjima koja će uvijek na bolji i jači način pozicionitari Srpsku i obezbijediti da ono što jeste stav njenih institucija i građana nađe svoje mjesto, ne samo preko nekih zajedničkih institucija na nivou BiH, nego i dalje sa svima onima koji su sagovornici Republike Srpske – zaključila je Cvijanovićeva.

Ko je pročitao tekst do kraja neka u komentar na Facebooku ostavi odgovor na pitanje 2+2 i vodimo ga na kafu za ponijeti.

(Srna)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.