PREŽIVLJAVANJE: Možete li se hraniti sa 10 KM tokom jednog dana!

"Bijeli hljeb" primaju i građani BiH

Tiha poskupljenja…

Nova godina uz nastavak krize sa pandemijom, a trenutno i povećanim brojem novozaraženih, donijela je i tiha poskupljenja mnogih namirnica, pa je građanima na mjesečnom nivu potrebno više novca da bi preživjeli. Mnogi nemaju ni 10 KM za tri obroka u danu, a kako oni preživljavaju to niko ne zna.

Neki od komentara na poskupljenje:

„Sve je baš baš poskupilo, primjećujem to već unazad dva mjeseca, nešto za 10, nešto za 15 posto. U pekarama su poskupile i neke vrste hljeba, pa onda mlijeko, sir, jaja. Baš primijetim razliku“.

„Jutros kupila 1 krušku, 1 grejp i 6 banana (male su) za 4 marke, tako da je voće poskupilo“.

„Baš sam juče poslije sedmične kupovine o tom razmišljala, 1 kesa stvari 60 KM na kasi, doduše to je posna hrana, riba, sardine, tuna, ulje, smrznuto povrće i voće ali ipak, skuplje je iako ne znam konkretno šta“.

„Ulje, bijelo meso, peciva, ma sve je poskupilo. Sva sreća svima je sve dobro, pa eto i ova poskupljenja prođose neopaženo i bez neke pompe. Baš smo obećana zemlja“.

Ulje, pileće meso, brašno, jaja, ali i gorivo bilježe porast cijena. A to su stvari koje građani svakodnevno koriste.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana “DON” rekla je da se kada je ovo poskupljenje u pitanju mora se ući dublje u analizu stanja da bi se ono razumjelo.

„Nije klasična situacija da će građani doći da se žale na poskupljenje. Kod nas su prisutna tiha poskupljenja koja su u konačnici vidljiva. Svjedoci smo da građani zapamte cijene pet artikala, a ne mogu zapamtiti cijene 55 kojih kupe, ali su svjesni da je to sve zajedno skuplje nego što su ranije plaćali. Da bi se razumjelo ovo poskupljenje treba se gledati cjelokupna situacija sa pandemijom“, rekla je za BUKU Murisa Marić.

Ona dodaje da poskupljenja naravno nisu opravdana, da do njih nije trebalo doći i da mi zaista živimo na rubu egzistencije.

„Vlada RS je prošle godine donijela odluku da nema povećanja marži i ta odluka je još uvijek na snazi. Ovdje je došlo do povećanje cijene goriva na koju mi ne možemo uticati, jer je riječ o svjetskom tržištu gdje je barel nafte poskupio i tako dolazi do lančane reakcije poskupljenja. Prošle godine nafta na svjetskom tržištu imala je najniži nivo u zadnjih desetak godina i mi smo tada goviro plaćali po 1,5 KM, a sada je već ta cijena otišla za nekoh 40-50 odsto gore i već smo oko 2 KM sa gorivom. Poskupljenjem goriva poskupljuje prevoz, a automatski poskupljuje i sve ostalo. Ovo naravno nije opravdanje, nego je riječ o pozadini poslupljenja“, ističe Murisa.

Napominje da je to za potrošače ogroman udar na džep, jer smo svjedoci da je veliki broj osoba ostao bez zaposlenje, a penzije i plate nisu povišene.

TEŠKA GODINA

„Ipak mi živimo na području Bosne i Hercegovine koja mora pratiti sve ono što se dešava na svijetu, a primorani smo da uvozimo naftu, naftne derivate i druge proizvode. Ovo će biti jedna teška godina, jer je i sjetva u ovoj godini već poskupila, pa se postavlja pitanje koliko će taj gotov proizvod u konačnici koštati“, pojašnjava naša sagovornica.

Murisa Marić kaže da potrošači veliki dio svojih primanja daju za režije.

„Prvo ćemo poplaćati režije i onda sa onim što ostane preživljavamo mjesec. Teško je reći nekome nemojte kupovati ovo ili ono, jer naši potrošači stalno imaju problem sa onim šta im preostane, to je često desetak maraka dnevno za tri obroka i teško je sagledati šta uzeti za tih 10 KM, a pitanje je da li mnogim porodicma ostane i toliko“, ističe Murisa.

Ostaje nam vidimo kako će ostatak godine izgledati kada su poksupljenja u pitanju, a građani BiH su mađioničari koji nisu ni svjesni trikova koje koriste da bi preživjeli mjesec dana.

Izvor: Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.