Penzije u Srpskoj male zbog korupcije i kriminala

Zahvaljujući korupciji i sistemu, koji više od dvije decenije nemilosrdno pljačka vlastiti narod, bez obzira na stranke koje su obavljale vlast, više od polovine stanovništva Srpske nalazi se u stanju socijalne potrebe, a posebno su ugroženi penzioneri.

Umjesto da smo zemlja blagostanja, stanovništvo živi na rubu egzistencije, jedva sklapajući kraj s krajem.

U isto vrijeme milioni maraka koji su trebali omogućiti veće plate i penzije odlaze i slijevaju se na privatne račune.

Ukoliko je bio cilj da se uništi vlastiti narod, ta misija je uspješno obavljena.

Zbog neizvjesne budućnosti mladi bračni parovi s djecom već godinama odlaze iz Srpske i ne okreću se, ali to sistem ne interesuje, jer ne čini apsolutno ništa da se stanje popravi. Naprotiv.

Najugroženiji su, svakako, penzioneri, koji su svoj radni vijek pošteno radili, ne sluteći da će na kraju u poznim godinama, umjesto zlatnog doba, dočekati da zbog mizernih penzija ne izlaze vani, a kada izađu, onda ili odlaze do javne kuhinje ili po besplatne vreće krompira.

– Stidim se onoga što dobijem za penziju. Nemam snage da se sada borim, a borio bih se vjerujte mi, pa makar mi to posljednje bilo. Pitam se samo šta će dočekati sadašnje generacije kada budu odlazile u penziju, a vjerujte, vrijeme prebrzo prolazi – ispričao je banjalučki penzioner Sveto P. za portal Srpskainfo.

Njegovo mišljenje dijele mnogi penzioneri koji su 40 i kusur godina ustajali u ranu zoru kako bi sebi i svojim potomcima obezbijedili bolji život. No, umjesto boljeg života i srećnih ljudi, koža je postala pretijesna, jer su penzije mizerne.

Dragutin Ilić, predsjednik Saveza penzionera i potomaka, ističe da je sadašnji socijalno-ekonomski status u RS posljedica lošeg upravljanja institucijama, odnosno posljedica korupcije, kriminala, rasipništva i nepotizma.

– Imamo prirodne resurse za poželjeti, ali loše upravljanje, odnosno nefunkcionisanje institucija u skladu sa zakonom i ustavom dovelo je naše stanovništvo do siromaštva – ocijenio je Ilić za portal Srpskainfo.

Zvanični podaci Fonda PIO Republike Srpske ukazuju da u Srpskoj najnižu penziju prima gotovo polovina penzionera. Naime, prema zvaničnim podacima, zaključno s junom prošle godine, u RS je bilo 268.616 korisnika prava na penziju. Od toga broja čak 113.779 penzionera bili su i učesnici rata.

Njihova primanja su više nego mizerna.

– Penzija u iznosu od 201,83 KM do 400 KM isplaćuje se za 112.085 korisnika, od 400 do 600 KM za 74.528 korisnika, od 600 do 800 KM za 18.514 korisnika, a od 800 do 1.000 maraka za 4.266 korisnika – podaci su Fonda PIO.

Penziju preko 1.000 maraka u Republici Srpskoj prima 2.105 korisnika.

– Ovo nam je hvala što smo radili i ostavili dobar dio života u fabrikama koje su u međuvremenu uništene kako bi se pojedini danas mogli bahato ponašati prema svojim radnicima. Čudi me da ovaj narod toliko može da trpi, a posebno mlađi. Znaju li oni šta ih čeka kada odu u penziju i da li će je uopšte imati – upitao je naš sagovornik i penzioner Ostoja P.

Iz Saveza potomaka i penzionera ističu da su nepotizam, korupcija i organizovan kriminal doveli do toga da je više od polovine stanovništva u stanju socijalne potrebe.

– Nepotizam, jer svim resursima RS, svim javnim preduzećima i svim državnim institucijama upravljaju podobni, tj. oni koji održavaju postojeću vlast i uopšte nemaju odgovornosti prema svojim građanima i poreskim obveznicima. Zbog nefunkcionisanja pravosuđa i istražnih organa stvorene su ogromne socijalne razlike među građanima – zaključio je Ilić.

Republika Srpska nema popisana lica starija od 65 godina koja nemaju nikakvih primanja. S druge strane, bilo kakvo ostvarivanje prava za ovu grupu stanovništva je isuviše komplikovano zbog birokratske mašinerije.

Nadležni centri za socijalni rad, u kojima je ionako zaposleno previše radnika, trebali bi organizovati mobilne timove čiji bi osnovni zadatak bio da popišu ovu grupu stanovnika i pomognu im u ostvarivanju svojih prava.

Primjera radi, sve evropske i zemlje u regionu ovim grupama građana isplaćuju određene novčane iznose. U Hrvatskoj se građanima starijim od 65 godina tako mjesečno isplaćuje 800 kuna (oko 100 evra).

Izvor: Katera

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.