Avion Srpske kupio sin direktora Vazduhoplovnog servisa RS

Avion „Cessna 500“ koji je ranije bio u vlasništvu Vlade Republike Srpske, a zatim ga kupio Tehnički remont bratunac (TRB), prešao je u vlasništvo porodice direktora Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske Sretena Ilića, potvrđeno je za CAPITAL.

Nakon što je CAPITAL objavio da su avioni Srpske u godini pandemije virusa korona letjeli više od stotinu puta, u Vladi Republike Srpske i dalje ignorišu pitanja o letovima, iznajmljivanju i vlasništvu aviona s kojima zvaničnici i druga lica lete o trošku građana.

Međutim, iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) BiH odgovorili su na pitanja o tome ko su vlasnici aviona koji redovno uzleću sa aerodroma Banjaluka u Mahovljanima.

Gubitaška firma porodice Ilić kupila avion prošle godine
Ono što je zanimljivo je promjena vlasništva nad avionom „Cessna 500“.

CAPITAL je ranije objavio da je taj avion od Vlade kupio Tehnički remont Bratunac i da ga je Vlada ranije iznajmljivala za svoje potrebe.

Prema podacima BHDCA, bratunačka kompanija je taj avion lani prodala firmi „Aeroput“ u vlasništvu porodice direktora Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske Sretena Ilića, tačnije kao osnivač i direktor firme navodi se njegov sin Gojko Ilić.

Ilići su firmu osnovali polovinom 2019. godine u Bijeljini i te godine nisu prijavili prihod, već minus od 902 KM i nijednog zaposlenog radnika.

Iako bez dobiti, pet mjeseci kasnije, u maju 2020. godine, ta firma registruje se kao vlasnik aviona od 14. maja. Podaci o njihovom poslovanju u 2020. još nisu dostupni.

CAPITAL saznaje da je avion Ilića u posljednjih nepunih pet mjeseci letio 20 puta, najviše u Beograd.

Leutar.net Avion Srpske kupio sin direktora Vazduhoplovnog servisa RS

Kao što smo objavili zanimljivo je poklapanje određenih destinacija sa letovima aviona RS. Privatni avion Ilićevih je 3. ili 4. marta ove godine nekoga odvezao iz Laktaša u Rim i odmah se vratio nazad, a zatim otišao u Ljubljanu, pa u Beograd. Sutradan, 5. marta, po tu osobu ili osobe u Rim otišao je novi avion Srpske i vratio se u Laktaše.

Ilić: „Ajde ćao“

Sretena Ilića smo uspjeli dobiti na telefon, ali čim smo se predstavili, odbio je da razgovara i spustio slušalicu.
„Vi ste rekli šta ste imali, ajde ćao“, kratko je poručio direktor Vazduhoplovnog servisa Sreten Ilić.

Dva aviona u vlasništvu Srpske

U BHDCA su naveli da su trenutno dva aviona u vlasništvu Republike Srpske, „Cessna Citation CJ4“, koji je Srpska 2019. godine kupila za 19 miliona maraka i koji je prema podacima do kojih smo došli, u posljednjih godinu dana letio više od 60 puta.

Drugi avion koji je u vlasništvu Srpske je „Cessna Citation 525“, za koji su iz Vlade RS ranije tvrdili da je prizemljen, a koji redovno leti i tokom pandemije imao je više od 40 letova.

Nepotvrđene informacije su bile da je Vlada avion prodala slovenačkoj kompaniji „Linxair“, ali prema BHDCA on je i dalje u vlasništvu RS, te i dalje ostaje nejasno zašto se u pojedinim sistemima ta kompanija navodi kao operator letova. U institucijama Srpske odbijaju da daju detalje i o ovom avionu.

Gdje su letjeli državni avioni možete pogledati u nastavku:

Leutar.net Avion Srpske kupio sin direktora Vazduhoplovnog servisa RS
Leutar.net Avion Srpske kupio sin direktora Vazduhoplovnog servisa RS

/CAPITAL/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.