Bileća: Višak oko 80 radnika, uskoro sistematizacija

U opštini Bileća je oko 80 radnika tehnološki višak i uskoro će biti sprovedena sistematizacija radnih mjesta, najavio je danas predsjednik Skupštine opštine Mato Vujović.

Niko nije za to da se ljudi ostave na ulici i nastojaćemo da im obezbijedimo stimulativne otpremnine – rekao je Vujović novinarima i dodao da neće biti revanšizma i da se neće gledati ko je pripadnik koje stranke, već će se gledati socijalna situacija i koliko je zaposlenih u porodici.

On je ukazao da je preveliki broj zaposlenih problem i ovogodišnjeg Nacrta budžeta, koji je Skupština opštine usvojila danas u iznosu od 10.823.000 KM.

Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović naglasio je da je na tu funkciju došao znatnom većinom glasova Bilećana koji od njega očekuju promjene, koje će se desiti.

Ako ostane sadašnjih oko pet miliona, koliko je planirano za isplatu plata zaposlenima u opštini, Vujović je rekao da onda neće biti novca za podsticaje, sport i kulturu.

– Trenutno platu prima oko 290 ljudi, što je izuzetno mnogo i, kako god znamo, moramo spustiti izdvajanja za plate preko 120.000 KM na mjesečnom nivou da bi mogli vraćati dugove i ostalima isplaćivati plate – istakao je Vujović.

On je ponovio da će se, ako se obezbijede sredstva, to pitanje pokušati riješiti stimulativnim otpremninama.

– Da li mi možemo biti taoci viška zaposlenih? Ovo je izuzetno teška odluka koju moramo časno donijeti jer bez toga nema boljitka – poručio je Vujović.

Samo zbog kratkoročnih dugova od oko 7,5 miliona KM u svakom trenutku, dodao je on, opština može biti blokirana.

Vujović je najavio i da će uskoro biti raspisan javni poziv za izbor revizorske kuće koja će ispitati sve eventualne malverzacije u opštini Bileća iz ranijih godina.

Kada je riječ o izmjeni odluke o platama funkcionera opštine Bileća, koja je na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine opštine, Vujović je rekao da nije riječ o povećanju plata i da je, na primjer, plata načelnika ista kao i ranije, već je riječ samo o uvažavanju preporuke revizije koja je naložila da se ta oblast uskladi sa republičkim zakonima.

(Srna)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.