VLADA NJEMAČKE ĆE FINANSIJSKI PODRŽATI POLJOPRIVREDNIKE I UGOSTITELJE U LJUBINJU

Na danas održanom sastanku, u prostorijama opštine Ljubinje, dogovoren je nastavak saradnje između opštine Ljubinje i Njemačke nevladine organizacije HELP na realizaciji projekta podrške razvoju poljoprivrede u našoj opštini.

„Usaglasili smo dinamiku realizacije projekat kao i procenat međusobnog učećše i sufinansiranja. Tražili sam da se poveća broj krajnjih korisnika projekta sa predloženih 20 na 30 i da u grupu potencijalnih korisnika uvrstimo i ugostitelje jer su oni, možda i najviše, ugroženi ovom krizom prouzrokovanom virusom korone. Naišli smo na razumjevanje i nadamo se da će i predstavnici Helpa, odnosno Njemačka Vlada obezbjediti dodatna sredstva kako bi već u narednoj sedmici potpisali ugovor i otpočeli sa realizacijom ovog projekta .“ – rekao je načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić.

„Radujem se ponovnoj saradnji sa opštinom Ljubinje i mislim da ćemo na obostrano zadovoljstvo dogovoriti i ovaj broj krajnjih korisnika kako bi već početkom narednog mjeseca otpočeli sa info sesijama.“ – rekao je Darijan Bilić predstavnik HELP-a

Pored ugostitelja potencijalni korisnici su sve nezaposlene osobe iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva sa zdravim poslovnim idejama za započinjanje ili razvoj samostalnih poslovnih aktivnosti u sektoru poljoprivrede. Projektom mogu biti podržane sve aktivnosti koje rezultiraju odgovarajućim mjesečnim prihodom, zavisno od dostupnih finansijskih sredstava i tržišnog potencijala svakog individualnog prijedloga.
Odobrena pomoć biće distribuirana isključivo u vidu materijalno-tehničkih sredstava potrebnih za djelatnost, bez gotovinskih isplata (nabavka opreme, osnovnih sredstava za rad i sl).

Prosječan iznos individualne donacije određen je u protuvrijednosti 2.000 EUR. Svaki korisnik biće u obavezi da uplati 15% od ukupnog iznosa donacije, da registruje svoju djelatnost (minimalno poljoprivredno gazdinstvo) i obavi 10 sati društveno-korisnog rada za lokalnu zajednicu. Opština Ljubinje će sufinansirati projekat sa 35%, a ostatak su sredstva Njemačke Vlade.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.