Švedska obustavila cijepljenje „Azrom iz Zenice“

Švedska je posljednja u nizu evropskih zemalja koja je privremeno obustavila vakcinisanje AstraZenecom. Glavni epidemiolog Anders Tegnell kaže kako se radi o mjeri predostrožnosti dok se očekuje odluka EMA-e.

Juče su vakcinisanje obustavile Njemačka, potom Francuska, pa Italija, koja je djelomičnu zabranu koju je već imala proširila na cijelu zemlju, te na kraju Španija i Slovenija.

Osim ovih zemlja, vakcinisanje AstraZenecom su ranije obustavili Austrija, Nizozemska, Estonija, Latvija, Luksemburg, Litva, Island, Norveška, Danska, Bugarska i Irska. 

Od izvanevropskih zemalja vakcinisanje su obustavile Indonezija i Venecuela.

EMA sad najavljuje vanredni sastanak

Evropska agencija za lijekove (EMA) je prethodno rekla da istražuje „stanoviti broj“ slučajeva zgrušavanja krvi kod osoba koje su primile vakcinu, istaknuvši da se ono i dalje može upotrebljavati.

„Dok njezina istraga traje, EMA ostaje na stajalištu da su prednosti AstraZenecina vakcina u prevenciji covida-19, koji sa sobom donosi rizik od hospitalizacije i smrtnog ishoda, veće od rizika popratnih pojava“, istaknuo je evropski regulator.

Za četvrtak je najavljen vanredni sastanak na kojem će EMA odlučiti hoće li na razini cijele EU doći do obustave vakcinacije AstraZenecom.

AstraZeneca je u nedjelju objavila da pomna analiza svih raspoloživih sigurnosnih podataka više od 17 milijona ljudi vakcinisanih u Evropskoj uniji i UK-u njezinom vakcinom protiv covida-19 nije pokazala dokaze povećanog rizika za plućnu emboliju, duboku vensku trombozu ili trombocitopeniju, no zemlje očito AstraZenecinim podacima ne vjeruju do kraja. 

Izvor: Index.hr

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.