Godina kako nam uđe sazad

Godina dana je da je u Mostaru i službeno zabilježen prvi slučaj koronavirusa, ali i od istorijske konferencije za medije ravnatelja bolnice Ante Kvesića. U top tri prisjećanja na mart 2020. treba svakako dodati i izjavu premijera Nevenka Hercega da virus zbog topline izgleda ne dolazi u HNŽ, tj. podno Ivana. Krenimo redom:

Mart – toplo ispod Ivana

Na današnji dan županijski premijer Nevenko Herceg izjavljuje da „izgleda da temperatura utječe na virus pa ga nema južno od Ivana“. „Mi smo sretni i zadovoljni što u HNŽ-u, ali i susjedstvu, Dalmaciji i Crnoj Gori još uvijek nemamo zabilježen niti jedan pozitivan slučaj koronavirusa, ali smo svjesni da se ne možemo ponašati kao izolirani otok kada je u pitanju ova pandemija.

Na vrijeme smo poduzeli sve potrebite mjere poput imenovanja kriznog stožera, opremanja izolacijskih soba i nabavke svega što je bilo potrebno“, kazao je Herceg, a već sutradan je otkriven prvi slučaj u Mostaru.

17. mart

Već od podne Mostarom se prolomila informacija da je potvrđena infekcija koronavirusom u Mostaru, da su u igri otac i sin. U 13 sati Stožer civilne zaštite kaže „oboljelih nema“.

To jutro Stožer ne šalje saopštenje o broju testiranih i oboljelih, a neposredno pred objavu prvog oboljelog, Vlada proglašava elementarnu nepogodu. Slijede i zvučni zapisi prepanutih sestara o tome kako je zapravo prvooboljeli završio kod kuma na plućnom, umjesto u ranije pripremanoj COVID bolnici.

18. mart – umisto sprida, uđe nan obrnuto

Umisto sprida, uša nan je sazad“, počeo je istorijsku konferenciju za medije ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić. „Čekamo je i pripremamo se za nju već 3-4 mjeseca. Sad je imamo na djelu, imamo pacijente s koronavirusom. Puno veći problem od koronavirusa je koronapanika. Istina, kako se god pripremite, kad se dogodi malo vas iznenadi. Umisto sprida uša nam je sazad, ali smo mi to riješili, počistili i idemo dalje. Mi ćemo raditi dalje kako nam diktira situacija. Idemo dalje vidjet ćemo kako će se stvari razvijati“, ustvrdio je Kvesić.

Koronapanika je danas smanjenog intenziteta, virus je i dalje prisutan, a šireći se otkrio je velike boljke sistema. Nesposobnost vladajućih da reaguju blagovremeno i ljudski u vanrednim situacijama mnoge je porodice stjerala u kut i dovela na rub gladi.

Uslijedilo je hiljadu otkaza, nelogični propisi i mjere, koje su čak i donositelji kršili. Cvjetao je i korona kriminal, a milijoni bačeni u smeće. Godinu dana nakon dolaska virusa godinu možemo sigurno reći da smo stariji,
siromašniji, depresivniji, opljačkaniji, no valjda i pametniji.

Izvor: Hercegovina.info

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.