Političari i funkcioneri iz Srpske radili za Belivuka i Kokezu

Tokom istrage istražioci došli do saznanja da je kriminalni klan koji se okupljao oko Velja Nevolje i Slaviše Kokeze vremenom sve više posla prebacivao i na teritoriju Republike Srpske. Sistem djelovanja, prema pisanju Blica, bio je identičan kao u Srbiji, vezu i podršku su im pružali političari koji kotiraju veoma visoko u vlasti, ali leđa su im čuvali i pojedinci u MUP Republike Srpske.

Posljednjih nedelja Srbija i region se tresu zbog hapšenja Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, kao i Slaviše Kokeze koji je bio na ispitivanjima , ali je odbio poligraf, a uskoro bi se moglo zatresti u Republici Srpskoj, tvrdi beogradski Blic..

Brojni krakovi kriminalne organizacije, prema pisanju tog lista, proširili su se i sa druge strane Drine..

Kako tvrdi Blicov izvor iz bezbjednosnih agencija, već danima traje saradnja sa istražiocima iz Srbije i da su do sada brojne provjere urađene na podrčju BiH.

Dalje se u tekstu navodi da su Blicu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske rekli da oni nisu uključeni u ovu istragu, dok izvori lista tvrde da za sada sva saradnja i provjere idu preko SIPA-e.

“Neki od prvoosumnjičenih u ovom predmetu su rodom iz BiH, pa je to provjeravano , kao i kakve poslove imaju u Republici Srpskoj, te ko su im mogući saradnici”, otkrio je izvor Blicu.

Taj izvor, uključen u kompletnu istragu ,dalje otkriva da su tokom istrage istražioci došli do saznanja da je kriminalni klan koji se okupljao oko Velja Nevolje i Slaviše Kokeze vremenom sve više posla prebacivao i na teritoriju Republike Srpske.

Sistem djelovanja, prema pisanju Blica, bio je identičan kao u Srbiji, vezu i podršku su im pružali političari koji kotiraju veoma visoko u vlasti, ali leđa su im čuvali i pojedinci u MUP Republike Srpske.

“Ono što je prvo zapalo za oko istražiocima, jesu česti boravci članova Kovačkog klana i Slaviše Kokeze na Jahorini. Upravo su Jahorina i regija Istočnog Sarajeva i Zvornika označene kao centar okupljanja i investicija ovih krimogenih osoba”, pojasnio je neimenovani izvor beogradskom listu.

Prema ekskluzivnim informacijama, istražioci su pratili tragove novca koji su ih doveli do informacija da su ovi kriminalci pare ulagali u zemlju sa atraktivnim lokacijama u istočnom dijelu Srpske.

– Tokom istrage isplivala su i određena imena funkcionera iz Republike Srpske , a koji su označeni kao ključni ljudi Kokeze za ove prostore. Ovdje se posebno ističu dva imena.

Prvi je biznismen iz Zvornika , vlasnik firme koja se bavi sa više različitih poslova, a u žižu javnosti je dolazio zbog učešća u kupovini državnih nekretnina. Kada je u pitanju politička logistika , prema infomacijama do koje je došla istraga pojavilo se ime visokorangiranog člana DEMOS-a iz istočnog dijela Srpske, a koji je ujedno i direktor državne firme u tom dijelu- istakao je izvor Blica.

Sumnja se da je novac koji je stečen kriminalnim radnjama ulagan u carstvo koje je pomenuti političar izgradio na području Jahorinei Istočnog Sarajeva. Upravo zbog članstva u stranci koje se nalazi u vladajućoj koaliciji smatrali su da su zaštićeni i da se istraga neće širiti na njih.

Istraga je ustanovila i da je sistem funkcionisao kao i u Srbiji . Na platnom spisku su bili i neki funkcioneri MUP, ali i pojedini ministri u Vladi Republike Srpske. pojašnjava taj izvor beogradskom listu.

Dalje se u tekstu navodi da je posljednjih dana nastala prava panika nakon što je BIA operativnim radom utvrdila da je postojala direktna veza između Belivukovog klana , pomenutog političara i jednog funkcionera MUP-a.

– Kao i u Srbiji, ogroman novac je potrošen na kupovine i gradnje hotela i mini centrala , ali im to nije bilo dovoljno i željeli su ovladati i političkim uticajem – poručuje izvor Blica iz bezbjednosnih agencija.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.