Od 1991. do 2019. godine BiH izgubila 1.5 miliona stanovnika. U 2020. – 16.000 više umrlih od rođenih

U novom prilogu sinoć u Centralnom dnevniku na FaceTv Sarajevo Senad Hadžifejzović ponovno smo svi zajedno ukazali na najbitniji problem koji Bosna i Hercegovina ima i koji će nastaviti da bude narednih godina, a to je iseljavanje stanovništva.

Mladih je sve manje, starijih je sve više, a oni koji trebaju da grade državu i društvo, najproduktivniji dio radne snage, seli se iz države svakodnevno.

Najnoviji podaci Eurostat pokazuju da je kumulativni broj ukupnih boravišnih dozvola za naše građane u EU, na kraju 2019. godine iznosio 444.957. U odnosu na 2014. godinu, taj broj je povećan za 108.251.

Očito da postoji velika razlika u onome šta građani smatraju da je prioritet za njih od onoga šta smatraju političari. Političari će se i dalje nastaviti „svađati“, gurajući teme poput jest ANP – nije ANP, broja i položaja zastava u Predsjedništvu BiH, formiranja rezervista, ili ko jeste, a ko nije čiji zaštitnik vitalnih nacionalnih interesa. Dokle god imamo teme poput ovih imaćemo i masovno iseljavanje, a posljedično sve veći negativni prirodni priraštaj.

Ipak, želim da vjerujem i duboko se još uvijek nadam da će se promjenom političkog, društvenog i državnog kursa, u prepoznavanju stvarnih problema, ovi negativni trendovi okrenuti u pozitivne i da će mladi krenuti da se vraćaju u svoju Bosnu i Hercegovinu!

Izvor: Faruk Hodžić

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.