Ne, Milorad Dodik nije najavio vojnu vježbu Srbije i Republike Srpske

Nakon sastanka Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Nebojše Stefanovića, ministra odbrane Srbije, javni emiter Republike Srpske objavio je vijest da “Srpska i Srbija organizuju vojnu vježbu”, te da je to izjavio Dodik.

Iako objavljena na 50 domaćih i regionalnih portala, vijest nije tačna, jer Dodik to nije najavio, niti Republika Srpska, kao entitet, uopšte ima vojsku.

Izvještavajući o sastanku predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića, Radio televizija Republike Srpske je 10.3.2021. objavila članak sa naslovom:

Srpska i Srbija organizovaće prvu zajedničku vojnu vježbu na Manjači (VIDEO)

Tvrdnja iz naslova o vježbi, koju navodno organizuju “Srpska i Srbija”, našla se i u tekstu, uz citat Milorada Dodika. Ipak, u njegovom citatu nije naveden termin “Srpska” ili Republika Srpska.

(…) Dodik je naglasio da su danas razgovarali o više tema.

Dodik je istakao da će Srpska i Srbija organizovati prvu zajedničku vojnu vježbu na Manjači. 

– Čim se stvore uslovi, a to zavisi i od pandemije, OS BiH i Vojska Srbije će održati vojnu vežbu. Mislim da će to biti prva vojna vježba – rekao je Dodik. (…)

Članak identičnog sadržaja, koji je objavio RTRS, potom su, uz neznatne izmjene naslova, objavili i mnogi portali.

Šta su činjenice?

Video, koji je najavljen u naslovu RTSR-ovog članka, objavljen je istog dana i na YouTube kanalu ovog javnog emitera, u trajanju od nepunih 20 minuta. Video prikazuje konferenciju za medije o kojoj je RTRS izvijestio tog dana, nakon sastanka Dodika i Stefanovića.

Kako se jasno čuje na snimku, od 1:30 do 2:57 minuta, Dodik je jasno izjavio da je riječ o vojnoj vježbi koju bi realizovale Oružane snage BiH i Vojska Srbije, bez pominjanja Republike Srpske.

(…) U svakom slučaju, ovdje je razgovor i o mogućnosti da Srbija, zajedno sa Oružanim snagama BiH, održi vojnu vježbu na Manjači. Mi smo pokrenuli to pitanje već u okviru Predsjedništva, okvirna odluka za to postoji, preostaje da se detalji oko svega toga dogovore. Naravno, ne moram ponovo reći, to što ponekad djeluje kao izlaz za mnoge, ali pandemija je taj okvir u kom ćemo se kretati i čim se stvore uslovi, van pandemije, ta vježba će se održati ovdje na Manjači i mislim da je to dobra prilika da se pokaže dobra saradnja Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije. To je prva vježba koja bi se održala, koliko ja znam, nakon dugo godina i mislimo da će u tom pogledu se pokazati sposobnost i spremnost za saradnju i sjedne i s druge strane. (…)

I ministar Stefanović je tokom ove konferencije za medije govorio o vježbi koju organizuje Srbija sa Oružanim snagama BiH, bez ikakvog pominjanja RS-a u tom kontekstu:

Ono što je nama važno, takođe i zajednička vežba naše Vojske i Oružanih snaga BiH, o čemu je predsednik Dodik nešto rekao, dakle, koja će, po planovima, treba da se održi ove godine na Manjači. Mi smo imali u planu prošle godine, ali, naravno, zbog epidemije Covida smo imali, da kažem, neka odlaganja. Videćemo, naravno, šta će biti moguće, ali očekujem da će biti realno da se ove godine održi.

Dakle, preslušavanjem snimka konferencije za medije, koji je RTRS i objavio u svom članku, jasno je da ni Dodik ni Stefanović nisu izjavili da “Srpska i Srbija” organizuju vojnu vježbu, nego da to čine Oružane snage BiH i Vojska Srbije.

Posve je nejasno na osnovu čega je RTRS odlučio da organizaciju vojne vježbe pripiše Republici Srpskoj, s obzirom na to da ovaj entitet, kao ni Federacija BiH, nema svoju vojsku.

O pomenutoj vojnoj vježbi se u medijima oglasio i Sifet Podžić, ministar odbrane BiH, koji je pojasnio da je riječ o vježbi koja je planirana u okviru regionalne saradnje predviđene Američko-jadranskom poveljom (Inicijativom A5).

Kako je objavljeno 11.3.2021. u članku Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, riječ je o redovnoj saradnji BiH, Albanije, Hrvatske, Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore, te Srbije, koja ima status posmatrača.

“Ta Povelja označava strateško partnerstvo država članica sa ciljem integracija u evropske političke, ekonomske, bezbjednosne i odbrambene institucije. Američko-jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama aspirantima da se pridruže NATO-u”, pojasnio je Podžić.  
Precizirao je da su se Bosna i Hercegovina i Crna Gora zvanično pridružile Povelji 2008. godine, dok je Srbija dobila status posmatrača.

Iz svih navedenih činjenica jasno je da Dodik nije najavio vojnu vježbu koju organizuju “Srbija i Srpska”, nego je precizno izjavio da vježbu organizuju Oružane snage BiH i Srbije, što je jedino i moguće, budući da RS nema sopstvenu vojsku na nivou entiteta.

Izvor: Raskrinkavanje.ba

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.