Vladika Jovan, panker u crkvenoj mantiji: Joy Division mi je promijenio život, a Kobejna je ubila pop industrija

Vladika Jovan Ćulibrk nije samo svešteno lice već i podoficir, padobranac, istoričar, ali i vrsni poznavalac takozvane pop kulture. Njemu je Ian Kertis, frontmen legendarne grupe „Joy Division“ promijenio pogled na svijet „iz istog razloga zbog čega neki drugi kažu da im je Dostojevski promijenio život“.

Svako ima svoje favorite u životu. Mnoge stvari biramo po sopstvenom senzibilitetu, a često nismo svjesni kako nas one suptilno oblikuju. Umjetnici imaju tu moć igre sa našim čulima, osjećanjima i njihova djela umnogome određuju kako će ljudi posmatrati bližnjeg svoga i da li će dozvoliti sebi proputovanje unutar sopstvene duše. Za vladiku Jovana, kao i za mene lično, tu iskru samospoznaje, žrtve i duhovnog putokaza u prošlom vijeku je upalio pokojni Ian.

Leutar.net Vladika Jovan, panker u crkvenoj mantiji: Joy Division mi je promijenio život, a Kobejna je ubila pop industrija
IAN KERTIS

– Jednostavno, čovjek se suoči sa dubinskim viđenjem sebe samog – ‘Evo mladih ljudi, teret na njihovim plećima. Evo mladih ljudi, vidjesmo sebe kao nikada prije – slike trauma i izopačenja’. Ne govorim toliko lično, koliko o svima nama, o civilizaciji, ljudskom rodu. O tome i Šekspir piše, ali je to Ijan Kertis (Joy Division) izrazio još dublje i primjerenije našem vremenu i dobu – kaže episkom pakračko-slavonski.

Za njega nema sumnje da je Kertis preuzeo tret umirućeg zapadnog svijeta na sebe, i da ga je taj teret slomio.

– Nije tu u pitanju kriza. Kriza je sud, u njoj je bio čitav svijet u 20. vijeku, posebno u vremenu nakon Drugog svjetskog rata – kriza identiteta, kriza onoga što jeste i što nije. Ijan Kertis je samo to sagledao jednim ogromnim pogledom i to ga je slomilo – ocjenjuje on.

Leutar.net Vladika Jovan, panker u crkvenoj mantiji: Joy Division mi je promijenio život, a Kobejna je ubila pop industrija
JOY DIVISION

Zabavljački element pop kulture je, prema njegovim riječima, zapravo postao dominantan i nakon toga rok i pop kultura postaju suprotno od onoga što treba da budu.

– Upravo je svijest o tome na kraju ubila Kurta Kobejna. Mi imamo i sada velike umjetnike, ali pojedinačno, dok pop kultura više ne znači ništa osim obične zabave – precizno sagledava vladika.

Leutar.net Vladika Jovan, panker u crkvenoj mantiji: Joy Division mi je promijenio život, a Kobejna je ubila pop industrija
KURT KOBEJN

Osvrćući se na priče da se tokom služenja vojnog roka družio sa članovima slovenačkog benda Lajbah, Ćulibrk je u intervjuu za Novu.rs rekao da je taj sastav „mnogo više od benda“.

– To je jedan veliki umjetnički projekat, zajedno sa ostatkom onoga što se naziva ‘Neue Slowenische Kunst’. To ima veze, koliko sa pop kulturom, toliko i sa rok muzikom – iz Lajbaha su smatrali da je Joy Division posljednja rok grupa i da je ‘Atmosphere’ posljednja rok pjesma. Oni su to preuzeli od velikog rok kritičara Pola Morlija, koji je, opet, više mislilac, nego rok kritičar. Utoliko ta njihova inicijativna kapisla jeste dolazila dijelom iz pop kulture, ali je ona nerazumljiva bez razumijevanja istorijskih avangardi, odnosno bez istorije misli i umjetnosti 20. vijeka – objašnjava on.

Leutar.net Vladika Jovan, panker u crkvenoj mantiji: Joy Division mi je promijenio život, a Kobejna je ubila pop industrija
LAJBAH

Dodaje i da je ideja jednog kompleksnog umjetničkog djela, koji propituje nacionalni, duhovni i kulturni identitet, kao što je bio album Idola “Odbrana i poslednji dani”, nesumnjivo uticala na razmišljanje Lajbaha, budući da je jedan od osnivača tog benda, Dejan Knez, upravo u to vrijeme služio vojni rok u Beogradu.

Leutar.net Vladika Jovan, panker u crkvenoj mantiji: Joy Division mi je promijenio život, a Kobejna je ubila pop industrija
IDOLI

– Oni su to doveli do jednog pozitivnog ekstrema tokom svog rada, koji traje već 40 godina, dok su se Idoli na svom sljedećem albumu vratili drugom umjetničkom modelu. Međutim, ta dubinska misao albuma ‘Odbrana i poslednji dani’ je ostavila daleko veći uticaj nego što mi možemo da zamislimo – ističe vladika Jovan.

Na pitanje da li je sa tim činom u potpunosti nestala pop kultura zapadnog svijeta, vladika Jovan kaže da je to ono što Lajbah tvrdi, te da je on „sklon da se sa time saglasi“.

– Još nekoliko godina poslije toga, vi ste imali pokrete, velika umjetnička djela, kao što su Lajbah i ‘Neue Slowenische Kunst’, ranija izdanja 4AD – ‘Dead Can Dance’. Nakon toga odjednom imate ‘Live Aid’ i to sve nestaje – pop kultura, odnosno rok postaje samo dio jedne velike mašinerije. Naknadno, više nemate pokrete, postoje grandž ili tehno, ali taj mehanizam i ta industrija pop kulture u stvari ubija i Kurta Kobejna. Nije on bez razloga u svom oproštajnom pismu pomenuo Fredija Merkjurija, jer Merkjuri je bio primjer onoga ko je dio industrije zabave i uživa u tome – ukazuje vladika Jovan, a prenosi N1.

/LUFTIKA/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.