Šta je poslije vakcine pokosilo cijelu zbornicu u Sloveniji

Nakon što je 27 slovenskih učitelja zbog nuspojava vakcine izostalo s nastave, pa je OŠ „Mihe Pintarja Toleda“ u Velenju do ponedeljka zatvorena, slovenski epidemiolozi istražili su o čemu se tačno radi i šta je pokosilo celu jednu školsku zbornicu.

Učitelji su vakcinisani AstraZenekom, koju je desetak evropskih zemalja već zabranilo zbog nuspojave zgrušavanja krvi i posledično nekoliko smrtnih slučajeva.

“Koliko znamo, ozbiljnijih reakcija nije bilo. Kod nastavnika se radi o očekivanim nuspojavama. Isto je bilo i nakon vakcinisanja Fajzerom, kad je nekoliko lekara i sestara završilo s nuspojavama. I sama sam s temperaturom dan posle vakcine išla na posao. Uzela sam paracetamol i sve je u redu. Ova reakcija za nas nije neočekivana. Možda ju je lakše podneti kad znate da će do nje doći. Nama su anesteziolozi i pre vakcinisanja propisali koktel ibuprofena i paracetamola da nuspojava bude što manje, da prođu brže i bezbolnije”, rekla je za Jutarnji dr. Bojana Beović, koja je infektolog i šef slovenskog stručnog tima za kovid 19 pri slovenskom ministarstvu zdravstva.

Za slučaj učitelja iz Velenja javnost je saznala kad je objava direktora Sebastjana Kukeca na školskom portalu postala viralna. On se u objavi obratio roditeljima učenika.

“Juče se oko 2/3 učitelja škole vakcinisalo protiv kovida 19. Iz minuta u minut vakcinisani učitelji prijavljuju snažne reakcije na vakcinu, tako da smo upravo odlučili da ćemo zbog bolesničke odsutnosti 26 učitelja morati sutra, u petak 12. 3. 2021. da otkažemo celokupan pedagoški proces u školi jer nemamo dovoljno kadrovskih resursa za izvođenje nastave”, napisao je Sebastjan Kukec.

Direktor je kasnije potvrdio da su učitelji u sredu primili AstraZenekinu vakcinu, a u četvrtak su mu se javili s nuspojavama – visokom temperaturom, jakom glavoboljom, opštom slabošću.

Nakon ove objave na njegovom Fejsbuk profilu su se javili mnogi učitelji koji smatraju da nije ni trebalo da još budu vakcinisani, a o čemu je je odluku prošle nedelje donela slovenska vlada. Vakcinisanje osoblja u Sloveniji je počelo u ponedeljak 8. marta.

“Moglo je biti jasno šta će takva odluka povući za sobom, a opet na štetu učenika kojima se stvara nova trauma i izostanci nastave”, pišu nezadovoljni.

Ni dr Beović nije sigurna da li je trebalo da učitelji uđu u prioritetnu grupu.

“S jedne strane, zaposleni u školstvu su više-manje mlađi ljudi. Statistika kaže da su oko pedesete, ali to nije prioritetna grupa koja bi trebalo da bude vakcinisana zbog njih samih, kao stariji. Da se ide brže s vakcinacijom učitelja, odlučila je vlada, a ne struka. Cilj je bio otvorena, što bezbednija škola. U Sloveniji su škole bile jako dugo zatvorene, čak se razmišljalo da i ostanu zatvorene do kraja školske godine. Međutim, otvorili smo ih i sa strahom očekivali šta će biti. Brojevi su iz te grupe, školske, nešto narasli, ali ne dramatično kao u jesen. Pokazalo se da su bolje pripremljene. Kako bi i ostale otvorene, vlada je odlučila da vakciniše zaposlene”, kaže dr Beović.

Sviđa joj se ideja o vakcinisanju vikendom, koju su neke škole već organizovale.

“Nuspojave traju dan do dva i zapravo je vikend odličan za vakcinu, da nuspojave prođu kod kuće i da se normalno dalje radi. Mi svakako pratimo situaciju”, zaključuje doktorka.

Direktor: Do večeri 26 učitelja u krevetu

Jedan učitelj, koji je osetio nuspojave AstraZenekine vakcine, javio je da mu je dobro, a direktor Kukec očekuje da će sutra svi biti dobro. Govori iz ličnog iskustva.

“Ja sam se vakcinisao ranije i takođe sam imao nuspojave i dva dana sam odležao, pa sam znao šta mogu da očekujem. Međutim, ne u ovako velikom obimu i tako jake. Vakcinisali smo se u sredu, u četvrtak ih je ujutro petoro već ostalo na bolovanju, a do večeri je već 26 njih bilo kod kuće u krevetu”, rekao je za Jutarnji direktor u petak poslepodne.

U njegovoj školi problema s kovidom 19 nije bilo, a dosad je bilo zaraženo troje učitelja.

Stariji učenici, od 6. do 9. razreda, obavezni su da nose maske kao i svi zaposleni. Drže distancu i trude se da ne mešaju razrede.

Izvor: Nova / Jutarnji

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.