Santorini ili Mikonos – pitanje je sad

Santorini i Mikonos su dva najpoznatija i najposjećenija ostrva u Grčkoj. Oba se nalaze u Egejskom moru i pripadaju Kikladima, grupi koja ima preko 20 ostrva. Iako su oba sama po sebi lijepa, postoje ključne razlike koje treba imati na umu prilikom izbora ostrva koje ćete posjetiti.

1. Lokacija i udaljenost

Ostrva su toliko popularna da na svakom postoji aerodrom koji cijele godine ima letove sa grčkog kopna, posebno iz Atine. Osim toga, tokom ljetnje sezone na njih slijeću i čarter letovi iz nekoliko evropskih destinacija.

Do oba ostrva se, takođe, može doći i trajektom iz atinske luke Pirej. Međutim, Santorini je dalje i putovanje traje između 5 i 8 sati. Dužina puta zavisi od toga da li se vozite sporijim ili brzim trajektom. Mikonos je udaljen 2,5 do 6 sati, opet u zavisnosti od brzine trajekta.

Savjet: Vrijedi napomenuti da sporiji trajekti mogu biti zanimljiv dio doživljaja sa putovanja, jer na njima ima različitih sadržaja, poput restorana i prodavnica. Osim toga, možete se i šetati palubom i uživati u vožnji. Brži trajekti, ponekad hidrogliseri, znače da ćete jednostavno sjediti u svom sedištu tokom cijelog putovanja.

2. Plaže

Ukoliko ste u potrazi, prije svega, za savršenim plažama, Mikonos je pravi izbor.

Na ostrvu se može naći mnoštvo zlatnih pješčanih plaža koje odgovaraju različitim ukusima. Treba napomenuti da Mikonos ima reputaciju ostrva za zabave, te ako želite mir, držite se dalje od Rajske plaže (Paradise beach) – 6,5 km južno od glavnog grada ostrva. Umjesto toga, iznajmite automobil i uputite se ka plaži Lija (15 km istočno od prestonice) ili Fokos (13 km severoistočno od prestonice). Neke plaže su potpuno nekomercijalizovane, ali sa savršenim zlatnim pijeskom i kristalno čistom vodom.

Suprotno tome, Santorini nema bijele pješčane plaže koje se obično povezuju sa Grčkom. Budući da je vulkansko ostrvo, očekujte da ćete naći crni i crveni pijesak i stijene, poput Crvene plaže (Red beach) sa crvenim stijenama. S obzirom na to da je plaža mala, znači da u sezoni umije da bude krcata, a pristup do nje je pješke sa parkinga na vrhu..

Savjet: Ako planirate da dosta vremena provedete na plažama Santorinija, a volite ronjenje, ovo je pravo mjesto za vas. Ovde vas čeka obilje fascinantnih podvodnih stjenovitih formacija. Zato obavezno ponesite cipele za vodu ili vodootporne sandale. Crvena plaža se nalazi u blizini arheološkog nalazišta Akrotiri iz bronzanog doba, mjesta vrijednog uključivanja u jednodnevni izlet.

3. Zanimljivi lokaliteti

Grčka je prepuna drevnih mijesta koja vrijedi posjetiti, a ostrva nisu izuzetak. Mikonos se može pohvaliti čudesnim ostrvom Delos, pod zaštitom Uneska. Delos je udaljen oko 40 minuta vožnje brodićem od obale Mikonosa, a jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta u zemlji. Prema mitologiji, Delos je rodno mjesto blizanaca Artemide i Apolona. Ostrvo je posvećeno antičkim bogovima sa mnoštvom izloženih artefakata i malim muzejom.

Savjet: Na Delosu nije moguće ostati, tako da je jutarnje putovanje bolje kako biste izbjegli vrućinu tokom dana. Ovde nema puno hladovine, a kantina u muzeju je poprilično skupa, tako da je dobro ponijeti sa sobom nešto hrane i vodu. Ne zaboravite kremu za sunčanje i šešir.

Santorinijeva slava se sigurno može pripisati njegovim vulkanskim ostrvima. Posebno je zanimljiv zaliv Ajos Nikolaos, na malom ostrvu od crnih stijena Nea Kameni. Zaliv je okružen terapeutskim sumporno žutim vodama i toplim izvorima. Još jedno zanimljivo malo, a nenaseljeno ostrvo iz Santorini grupe je i Palea Kameni, koje takođe ima tople izvore, piše travelmagazin.

Savjet: Krenite brodom od Santorinija do Nea Kamenija i 20-minutna šetnja krajolikom nalik površini mjeseca dovešće vas do kratera vulkana koji se puši. Krenite ujutru ili kasno po podne, jer je ovde izuzetno toplo.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.