Reakcija na navode medija – izjavu direktora Pedagoškog zavoda

Najradije bismo prećutali sve ovo. Zaista nema smisla. Međutim, važno je i reći.

Jasno je, opravdano i razumljivo da se desila velika i snažna lančana reakcija na navode koje smo imali priliku da pročitamo u medijima. Svaki čovjek je u uslovima pandemije virusa korona, htio ili ne htio, živio najbolje što je znao i mogao.

Svaki prosvjetni radnik je mnogo puta, u mnogo različitih sfera izlazio iz zone komfora i, za dobrobit učenika i njihovih porodica, radio na način kako nikada ne bi. Ali, jako je važno napomenuti da nije to ni samo u uslovima virusa korona u kojima se i dalje nalazimo. Takvi iskoraci se dešavaju svakodnevno, u standardnim situacijama našeg školstva, u našim učionicama. Mi, prosvjetni radnici, radimo stvari kojima se prepuštamo sticajem okolnosti, pa smo nerijetko i pružaoci prve pomoći, ljekari, terapeuti, stomatolozi, obućari, frizeri, čuvari tajni, zaštitnici i ko zna šta sve još nismo. Ali, sve to čini istinskog prosvjetnog radnika, koji je svoj poziv birao, isključivo srcem, jer je to jedan od najhumanijih poziva.

Evo, za par dana ćemo obilježiti punu godinu kako smo radili i radimo sve da zadovoljimo potrebe svih naših učenika za znanjem, umijenjem, obrazovanjem i vaspitanjem, ne vršeći istraživanje koliko nas je pod većim stepenom zamora, koliko nas je „pod većom dioptrijom“ i slično. Ponovićemo, tu smo da zadovoljimo potrebe učenika! Nama su oni važni, na vrhu „prosvjetne piramide“. Nerijetko njima opravdavamo i obrazlažemo nejasne (da ne upotrijebimo kakvu drug riječ) izjave koje čuju u medijima. Njima, jer drugi budu i prođu. Učenici i njihovi roditelji nas pitaju kako smo. I mi njih. I zaista nam je uzajamno stalo, jer ljudskost postoji! Altruizam postoji!

Ima među prosvjetarima volje, energije, mladosti, iskustva, mudrih glava za bar tri života! A još mnogo više među našim divnim đacima!

S druge strane, lijepo bi bilo kada bi svako radio svoj posao, najbolje što može, kapacitetima kojima raspolaže. Lijepo bi bilo kada se ne bi bavio tuđim poslovima i vagao nešto što se izvagati ne može.

Svaka izjava, bila zlurada ili dobronamjerna, samo govori o onome ko je to rekao.

A u konačnici, svima treba biti jasno da RPZ nije institucija koja je zadužena za plate radnika zaposlenih u prosvjeti.

Srdačan pozdrav!

PREDSJEDNIК DRUŠTVA UČITELJA REPUBLIКE SRPSКE; Marina Knežević, mr

/Leutar:Net/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.