IMAJU 48 SATI: Četiri grada u Republici Srpskoj moraju donijeti restriktivnije mjere

Shodno epidemiološkoj situaciji, Republički štab produžio je dosadašnje mjere za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Republici Srpskoj do 18. marta.

Republički štab je izdao naredbu gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije u gradovima i opštinama gdje je pogoršana epidemiološka situacija, da hitno preuzmu sve mjere iz svoje nadležnosti po pitanju suzbijanja širenja virusa korona i da o tome, u narednih 48 časova, obavijeste Republički štab.

Prvi put je Republički štab jasno imenovao četiri grada u kojima je zabilježena pogoršana epidemiološka situacija a njima je zaključkom Štaba jasno naređeno da MORAJU donijeti restriktivnije mjere u odnosu na republičke.

Tako tačka 14 Zaključka kaže da se „naređuje štabovima za vanredne situacije gradova / opština, a posebno štabovima za vanredne situacije… u kojima je pogoršana epidemiološka situacija kao što su Grad Banjaluka, Grad Istočno Sarajevo, Grad Bijeljina i Grad Trebinje da u skladu sa zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama…a zbog pogoršane epidemiloške situacije na svojoj teritoriji DONESU RESTRIKTIVNIJE mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim Zaključkom“

Podsjećamo da su važeće mjere u Republici Srpskoj produžene do 18.3. 

Ovo je zapravo prvi put da Republički štab imenuje lokalne zajednice i naređuje sprovođenje restriktivnijih mjera, iako stoji činjenica da je npr. Banjaluka od samog početka epidemije uvijek bila epidemiološki „problematična“.

Leutar.net IMAJU 48 SATI: Četiri grada u Republici Srpskoj moraju donijeti restriktivnije mjere

Ova četiri imenovana gradska štaba moraju preduzeti sve potrebne mjere na sanaciji epidemiološke situacije na teritoriji svoje jedinice lokalne samouprave, te da o preduzetim mjerama i radnjama u roku od 48 časova informišu Republički štab.

Pomenutim zaključkom je loptica odgovornosti prebačena na lokalnu zajednicu.

Republički štab u narednih nekoliko dana organizovaće sastanke sa svim komandantima gradskih i opštinskih štabova za vanredne situacije na kojima će oni izvijestiti Štab o preuzetim mjerama i aktivnostima na suzbijanju pandemije virusa korona na teritoriji opština i gradova.

Evo kako izgleda distribucija slučajeva u Republici Srpskoj.

Leutar.net IMAJU 48 SATI: Četiri grada u Republici Srpskoj moraju donijeti restriktivnije mjere

Izvor: Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.