Praznik sažaljenja, praznik laži ili praznik ljubavi i poštovanja – kako se već kojoj ženi zalomilo

Piše: Bojan Milićević

Hoćete da budu Milice, a jeste li Lazari? Hoćete Penelope, a jeste li Odiseji? Hoćete da žene budu kao naše babe, a jesmo li mi kao preci?

Što se tiče današnjeg praznika, zaista je tačno, nažalost, ono što reče Duško Radović da je Osmi mart „praznik sažaljenja, praznik laži ili praznik ljubavi i poštovanja – kako se već kojoj ženi zalomilo“.

Meni je ovaj dan uvijek bio ne simbol žena, nego simbol više tužnog odnosa prema ženama, jer se mnogi od muškog roda, jedino na današnji dan sjete da poklone nešto svojim djevojkama, ženama…i onda se to, kao što kaže Duško, pretvori u praznik laži i paradu te lažne ravnopravnosti i džentlmenstva.

Ako te nikad ništa ne sjeti na nju i da joj to kupiš, ne kupuj joj samo ni na 8. mart. Ako si svaki dan samo po kafanama i kladionicama, ne očekuj da te dočeka svaki dan sa osmijehom. Da ne idem daleko, pa da kažem, ako je tučeš, ne kupuj i ne čestitaj 8.mart. Ako ne zadržiš vrata drugima, propustiš ih na raskrsnici…nemoj ni da im čestitaš 8. mart.

Zaista bi trebalo da svi mislimo više o međuljudskim odnosima i pravom džentlmenstvu, u suprotnom, sve je laž i obmana.

Da me pogrešno ne shvatite i da ne ode sve u tonu kritike muškaraca. Ipak su i žene dosta doprinijele da ne dođe do istinske ravnopravnosti, zbog lažnih feministkinja i kvazi-feminizma. Za mene su uvijek oličenje feminizma bile Isidora Sekulić, Desanka Maksimović, Milunka Savić, Jefimija…a ne one žene što, nažalost, danas pod plaštom modernosti i slobode („koja vodi samo ropstvu“ kako sjajno reče Dostojevski) nekada potvrde one Dučićeve riječi da „se ravnopravnost traži samo u poroku“ i time nanose štetu istinskim borcima za ravnopravnost.

Budite dobre majke, profesorice, umjetnice, književnice, drugarice i srećan vam Osmi mart.

Da vam svima Osmi mart bude samo jedan od običnih dana u harmoniji sa vašim partnerima i porodicama, jer će samo tako ovaj praznik dobiti svoj smisao.

Bojan Milićević /Leutar:Net/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.