Danas sahrana vladike Atanasija

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije biće sahranjen danas u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg u groblju manastira Tvrdoš.

Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke saopšteno je da će jutrenje sa opijelom biti služeno u Sabornom hramu u Trebinju od 8.30 časova, a od 10.00 časova Sveta zaupokojena liturgija.

Polazak pogrebne povorke planiran je u 12.00 časova, od Sabornog hrama u Trebinju do Manastira Tvrdoš.

Povorka će se kretati kroz glavnu kapiju porte, Ulicom Desanke Maksimović, kroz NJegoševu, zatim Ulicom vojvode Stepe Stepanovića, do kružnog toka, i dalje Zasad Poljem do manastira Tvrdoš.

U 13.30 časova planiran je ukop u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg u groblju manastira Tvrdoš.

Umirovljeni episkop Atanasije upokojio se u četvrtak, 4. marta u Trebinjy. Liječen je u bolnici u Trebinju od virusa korona od 17. februara. U Hercegovini je proglašena dvodnevna žalost povodom upokojenja umirovljenog episkopa Atanasija.

Episkop Atanasije Jevtić rođen je u selu Brdarici, u šabačko-valjevskom kraju, 8. januara 1938. godine. Završio je Bogosloviju u Beogradu 1958. godine, u generaciji sa mitropolitom Amfilohijem i episkopom Lavrentijem. Po povratku iz vojske zamonašio se u manastiru Pustinji kod Valjeva 3. decembra 1960. godine. Od 1991. bio je episkop banatski, a već sljedeće godine je izabran za episkopa zahumsko-hercegovačkog. U najtežim vremenima tokom rata, pomagao je narod, vojsku, siročad, izbjeglice, ranjenike… Obnavljajući pravoslavnu vjeru u Hercegovini.

/TREBINJE-24/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.