RAZORAN ZEMLJOTRES NA NOVOM ZELANDU OD 8 STEPENI PO RIHTERU! Hitna evakuacija stanovništva zbog opasnosti od cunamija!

Ovo je drugi razorni zemljotres koji je danas pogodio ostrvsku državu.

Zemljotres jačine 8,0 stepena Rihterove skale pogodio je Novi Zeland, saopštio je Seizmološki savez SAD. Epicentar potresa bio je nedaleko od kod Kermadečkih ostrva, severno od ove ostrvske države.

Izdato je upozorenje za mogućnost stvaranja cunamija.

Ovo je drugi zemljotres koji je danas pogodio ostrvsku zemlju, s obzirom da je tokom popodneva tlo podrhtavalo po potresom jačine 7,2 stepena.

Koliko je ozbiljna situacija govori i podatak da je naređena hitna evakuacija stanovništva od Zaliva ostrva do Vangareje, od Matate to zaliva Tolaga dok se po zemlji ore sirene za opasnost.

Cunami se može formirati na 270 kilometara od epicentra zemljotresa, saopštio je Pacifički centar za upozorenje od cunamija.

Kancelarija za civilnu zaštitu rekla je da opasnost od cunamija može da traje i nekoliko sati nakon zemljotresa.

„Očekuju se polave u podzemnim prostorijama kao i u lukama“, napisali su na Tviteru iz kancelarije.

Nacionalna Agencija za vanredne situacije izdala je hitno upozorenje građanima da ne ostaju u kućama:
„Ljudi koji žive blizu obale moraju momentalno da se prebace na uzvišenije delove, van svih zona ugroženih cunamijem, ili što dublje u kopno koliko je moguće. Ne ostajte u kućama“, stoji u saopštenju.

Ugroženi i Havaji

Američka Samoa izdala je upozorenje na opasnost od cunamija, dok je na Havajima uvedena i straža i pojačan oprez zbog mogućnosti formiranja cunami talasa zbog zemljotresa koji je nastao severno od Novog Zelanda.

Na osnovu informacija do koje je stiglo Američko Geološko istraživačko društvo, epicentar je nastao na dubini od oko 10 kilometara.

(Mondo)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.