„AstraZeneca“ tuži BiH zbog Bisere Turković?

Proizvođač vakcine AstraZeneka razmišlja da tuži Bosnu i Hercegovinu zbog izjave ministarke spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Bisere Turković, da je ta vakcina za siromašne, da je lošijeg kvaliteta, jeftina i dostupna, pišu sarajevki mediji.

Almir Badnjević, direktor Verlaba, prenio je sarajevski Avaz, izjavio je da, prema njegovim saznanjima manadžment AstraZeneke razmišlja o tužbi protiv BiH, a zbog izjave Tukovićeve da je njihova vakcina lošijeg kvaliteta i da je namijenjena siromašim zemljama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je juče u Sarajevu donaciju od 5.000 vakcina AstraZeneke za potrebe samo Federacije BiH.

Ministarka Turković je tim povodom istakla da one nisu odobrene za zemlje EU i da su namijenjene siromašnim zemljama.

Ona je izrazila rezervu zbog toga što se ta vakcina proizvodi i u Indiji, ali i da je, kako je rekla, ta vakcina lako dostupna na tržištu i da je i BiH mogla da je nabavi.

„Biće dobro ako izbjegnemo tužbu protiv države Bosne i Hercegovine. Dobio sam informacije od menadžmenta AstraZeneca da zbog izjava naših zvaničnika da im je vakcina namenjena za siromašne zemlje mogu da povuku i tužbu protiv Bosne i Hercegovine“, rekao je Badnjević.

Badnjević je rekao da Evropska agencija za lijekove i medicinska sredstva trenutno radi na odobravanju korišćenja ove vakcine u EU.

„Ta vakcina se u Indiji radi po licenci AstraZeneke, tako da vjerujem da će ona vrlo brzo biti odobrena i u EU, u Velikoj Britaniji je već odobrena i u Kanadu“, rekao je Badnjević.

(Avaz)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.