Legenda o Miladinu Šobiću, jedinom kojeg je Balašević smatrao konkurentom

GODINE 1980. dvojici mladih kantautora bilo je predodređeno da pokore Jugoslaviju. Jedan je bio 27-godišnji Đorđe Balašević, a drugi 24-godišnji Miladin Šobić.

„Činjenica je da sam Miladina Šobića volio“, rekao je Balašević u intervjuu za Muzika.hr i dodao kako nakon njega i nema pravog konkurenta.

Jednostavni i neposredni Šobić, rođeni Nikšićanin i dubrovački student, stekao je kultni status još krajem sedamdesetih među mladim Sarajlijama, gdje je snimao za sarajevski Diskoton. Popularnost mu se krenula širiti po cijeloj Jugoslaviji, iako je njegov zvuk bio potpuno drugačiji od novog vala koji se tada budio. Početkom osamdesetih nizao je sjajne i originalne hitove „Džemper za vinograd“, „Od druga do druga“, „Marija“, „Ožiljak“ i druge.

U vrijeme vrhunca popularnosti Šobiću nakon teške bolesti umire sestra. On se povlači u rodni Nikšić u Crnoj Gori i više nikad nije pjevao. Od muzike su za njim ostala samo dva albuma, oba snimljena prije njegove tridesete godine.

Miljenko Jergović svjedoči kako je Šobića obožavao i Arsen koji za druge kantautore i nije imao lijepe riječi. Šobić je utjecao i na karijeru Ede Maajke, potvrdio je Edo za Index, a voli ga i Mile Kekin.

O Šobiću su se nakon toga smišljali mitovi: da je mrtav, da je bez prebijene pare, da opet snima, da čuva ovce, da je u samostanu… A Šobić je šutio.

Srećom, Šobić je živ. Šeće rodnim Nikšićem, voli prirodu i živi kako je uvijek i živio, samozatajno. Godine 2013. Šobić je doživio moždani udar od kojeg se dugo oporavljao, a 2016. pojavio se na primanju crnogorske nagrade za životno djelo. 

Hoće li opet snimati? Ne želi, kažu oni koji ga znaju i dodaju da Šobić nikad nije bio poput drugih. Nije pjevao za slavu, nastupao je po mjestima koja jedva možete naći na karti. Nije pjevao ni za novac. Pjevao je jer su mu se pisale pjesme i pjevalo, a od smrti sestre, nažalost, to više nije slučaj.

Tko zna kako bi danas izgledao katalog jugoslavenskih balada da je Šobić pjevao duže. No i ovako imamo dva sjajna albuma. I legendu.

Izvor: Index.hr

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.