Ivan Ilјin: „Pravi patriota vidi ne samo duhovne puteve svoga naroda već i njegova iskušenja, slabosti i nesavršenosti“

Pravi patriota vidi ne samo duhovne puteve svoga naroda već i njegova iskušenja, slabosti i nesavršenosti. Duhovna ljubav se uopšte ne prepušta neosnovanoj idealizaciji već trezveno sozercava i vidi s krajnjom objektivnošću. Voljeti svoj narod ne znači laskati mu ili kriti od njega njegove slabe strane, već ih časno i odvažno iznositi i neumorno se boriti protiv njih.

Nacionalni ponos ne smije da se izrodi u tupavu umišljenost i površno samozadovoljstvo, on ne smije da sugeriše narodu maniju veličine.

Pravi patriota se uči na političkim greškama svoga naroda, na nedostacima njegovog karaktera i njegove kulture, na njegovim istorijskim spoticanjima i privrednim neuspjesima.

Upravo zato što voli svoju otadžbinu, on neprestano i odgovorno motri gdje i u čemu njegov narod ne stoji na potrebnoj visini, ne boji se da ukaže na to, sjećajući se sjajne narodne poslovice: ,,Tuđa zemlja biva velika svojom razmetljivošću, a naša će postati krepka svojom pokudom“… Duhovna ljubav nije opijenost ili nadmenost, ona ne samo što gori, već i svijetli. Onaj koji je pojmio duhovnu snagu svoje otadžbine i proučio puteve i sudbinu svoga naroda kroz istoriju, morao je da uoči i ustanovi granice i opasnosti nacionalne duše. Smije li on da ćuti o njima? I da li je dopušteno da se od njega traži ćutanje pozivajući se na to da njegova kritika “osujećuje saosjećanje naroda“ i sugeriše mu “nepovjerenje u vlastite snage“? Postoji kritika i kritika.

Postoji ironična, zlobna, nepravedna, nihilistička i rušilačka kritika – tako kritikuju neprijatelji. Ali postoji i srdačna, brižna, vaspitna, produktivna kritika, čak i onda kada je gnjevna; to je stvaralačka kritika, tako kritikuju odani prijatelji; takva kritika ništa ne može da “osujeti“, a ono što ona “sugeriše“ jeste muževnost i volјa za prevladavanjem svojih slabosti. Tako se kritikuje svoje, volјeno – ne odvajajući se od njega već prebivajući u njemu, prebivajući u slivenosti i poistovjećivanju s njim, govoreći o “nama“ za “nas“ iz čvrstog i jedinstvenog nacionalnog “mi“…“

Ivan Ilјin – ,,Put duhovne obnove“ / Izabrao: Bojan Milićević

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.