Otvoreno pismo predsjednika Udruženja 4+ Trebinje gradskoj upravi, predsjedniku skupštine i odbornicima

Predsjednik Udruženja 4+ iz Trebinja se obratio otvorenim pismom gradskoj upravi, koje prenosimo u cjelosti:

Poštovana gospodo…

Obraćam Vam se u ime Udruženja porodica sa četvoro i više djece 4+ Trebinje i u svoje lično ime.

Obraćam se prvenstveno Vam koji ste predložili, usvojili i izdvojili novčana sredstva za pronatalitetnu politiku grada Trebinja u 2021 godini. Podržavamo i pozdravljamo svaku tačku, a posebno stvari koje se odonose na subvencije i pomoći za mlade bračne parove i borbi protiv stereliteta.

Ali ne možemo da ostanemo njemi mi iz populacije višečlanih porodica jer se ne vidimo u Vašoj usvojenoj pronatalitetnoj politici, a upravo smo mi nosioci i promoteri te politike koja se odnosi na porodicu i rađanje. Zamjeramo jer smo Vam se u više navrata u proteklih par godina pismeno obraćali sa predlozima šta bi to bilo dobro da bi se natalitet i rađanje poboljšalo u našem gradu Trebinju, jer svjesni smo činjenice i podataka da je iz godine u godinu sve manje rođenih beba i samim tim i manji broj upisanih đaka prvačića. Svakako da nam je kroz naše zahtjeve i predloge prema lokalnoj zajednici bilo u interesu da se izborimo za privilegije, olakšice i zasluženi status u našem društvu i gradu u kojem živimo ali želimo i da podstaknemo i buduće mlade bračne parove koji žele da imaju velike porodice.

Na sve naše predloge i zahtjeve nikada niste odgovorili niti nas kao udruženje pozvali osim 15. maja 2019 godine na Međunarodni dan porodice kada je gradonačelnik gospodin Mirko Ćurić obećao sastanak sa predstavnicima Udruženja 4+ Trebinje do kojega nikada nije došlo.

U prošlom sazivu gradske Skupštine obraćali smo se pismeno od Gradonačelnika, predsjednika skupštine do svih odbornika pojedinačno da predlože, uvrste u dnevni red gradske skupštine i usvoje naše predloge i zahtjeve ali razumjevanja nije bilo.

Poštovana gospodo, obraćamo se sada svima Vama koji danas sjedite u skupštinskim klupama grada Trebinja, razumjemo i lošu ekonomsku situaciju koja je uslijedila pojavom pandemije korona virusa, ali ako istinski želite da podstaknete pronatalitetnu politiku i rađanje (a to ste u svim vašim političkim programima i platformama i obećali) istaknite svi Vi zajedno da PORODICA, a prvenstveno MAJКA bude vitalni nacionalni interes jer samo tako ćemo da pobjedimo najveću pandemiju i bolest naše nacija i naroda a to je BIJELA КUGA.

Shodno tome pored već usvojenih tačaka opet ćemo da Vam damo naše predloge za podsticaj rađanja i poboljšanja pronatalitetne politike na lokalnoj nivou:

 • Usvajanje pronatalitetnoga dodatka (shodno mogućnostima i budžetu grada Trebinja) za svaku majku koja je rodila četvoro i više djece bez obzira dali je zaposlena ili ne.Uslov da je u porodici jedno maloljetno dijete.
 • Besplatne članarine u sportskim klubovima i kulturno umjetničkim društvima i školama za djecu iz višečlanih porodica koje finansira i subvencioniše gradska uprava;
 • Subvencije na struju u ostale komunalije za višečlane porodice;
 • Subvencije na školski pribor i udžbenike za đake iz višečlanih porodica bez obzira na prosjek ocijena;
 • Prioritet za dodjelu stipendija za studente iz višečlanih porodica;
 • Prioritet za dodjelu grantova i sredstava za pokretanje vlastitog biznisa i bavljenja poljoprivredom i stočarstvom za višečlane porodice, a posebno one koje žive na selu;
 • Zapošljavanje za oba roditelja iz višečlanih porodica;
 • Otvaranje prodavnice sa popustima za sve porodice na opremu i hranu za bebe.(nešto slično kao otvorena prehrambena prodavnica za penzionere);
 • Besplatni vrtići i subvencija za djecu iz višečlanih porodica bez obzira dali su oba roditelja zaposlena.
 • Dodjele grantova i usvajanje od lokalnog interesa za sva Udruženja koja promovišu i podstiču porodicu, natalitet i rađanje.

Napominjemo da u razgovorima sa ostalim udruženjima vezanim za porodicu i natalitet na Republičkom nivou, a zavisno od sredine i lokalne zajednice tj. mogućnostima i budžetu, a prvenstveno razumjevanju Trebinje se pokrenulo sa mrtve tačke i dosta toga je uradilo, ali smatramo da se može uz dobru organizaciju i razumjevanje mnogo bolje.

Opštine i gradovi koji imaju dosta manji budžet usvojili su pronatalitetni dodatak i dosta od gore navedenih tačaka.

Za oko 150 višečlanih porodica sa četvoro i više djece koliko imamo u Trebinju lokalna zajednica može dosta više i dosta bolje da učini., a za to je potrebno razumjevanje,volja i iskreni razgovor.

Nama je kao Udruženju istinski stalo da imamo dobre donose sa svima Vama u lokalnoj tj.gradskoj upravi samo nam otvorite vrata, a vrata našeg Udruženja su za sve Vas bez obzira na političku i stranačku pripadnost uvijek otvorena.

Boli nas činjenica što u našem Udruženju imamo majke čiji su muževi i očevi stvarali Republiku Srpsku, a danas su na evidencijama biroa za zapošljavanje, i imamo roditelje koji su visoko obrazovani i mogu da organizuju svoj život ali šansu za posao nemaju, takođe imamo roditelje koji su zaposleni u susjednim Republikama tj. Hrvatskoj i Crnoj Gori jer egzistenciju za svoju porodicu nisu bili u mogućnosti da obezbjede u našem gradu.

Da bi nam bilo svima bolje i da bi ostali i opstali na ovim prostorima moramo podsticati prave vrijednosti u društvu a to je između ostalog porodica i rađanje i samim tim učinili sve što je do tebe kao pojedinca.

Mi smo učinili….sada je do Vas !!!

Srdačan pozdrav i djeca nam se rađala !

Predsjednik udruženja
Aleksandar Sarić

4 KOmentara

 1. Konkretni prijedlozi.
  Očekujemo reakciju gradske uprave na otvoreno pismo koja će pokazati da li im je iskreno stalo do PORODICE I PRONATALITETNE politike.

 2. Žalosno je da se programom pronatalitetne politike grada Trebinja nisu obuhvatile porodice četiri plus, to su porodice koje svojim ličnim primerom promovišu pronatalitet! Pitam se da li nadležni iz lokalne uprave uopšte znaju šta znači pronatalitetna politika.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.