Emir Kusturica: Neću u SANU, brišite me sa spiska

Reditelj Emir Kusturica odbio je kandidaturu za članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i zatražio brisanje sa spiska potencijalnih kandidata za članstvo, optuživši u otvorenom pismu predsednika SANU Vladimira Kostića za mešanje u proces izbora novih članova.

U otvorenom pismu, objavljenom na portalu Iskra, Emir Kusturica je obrazložio zašto ne želi da bude kandidat za akademika i traži brisanje sa spiska, navevši da je za akademika trebalo da ga kandiduje novostvoreno Odeljenje za umetnost SANU, “gde su kandidati scenski umetnici”, a ne, kako je “Kostić zahtevao”, Odeljenje za jezik i književnost SANU.

Podsetimo, juče je obnarodovano da je reditelj među imenima koji su kandidati za akademike Srpske akademije nauka i umetnosti. Takođe, i da je Kusturica predložen za članstvo u Odeljenju za jezik i književnost SANU (kandidati su i Dragan Stanić, Milo Lompar, Rajna Dragićević, Radivoje Mikić, Marko Nedić, Milivoj Nenin, Zorica Nestorović, Radovan Beli Marković, Selimir Radulović, Mihajlo Pantić, Goran Maksimović, Miroslav Maksimović, Zoran Živković, Vladan Matijević i Miodrag Loma).

Otvoreno pismo Emira Kusturice, kojim odbija kandidaturu, prenosimo u celosti:

Prvo: Teška srca sam donio odluku da se zahvalim Odjeljenju jezika i književnosti SANU na kandidaturi za članstvo u uglednoj ustanovi i da, evo, ljubazno zamolim brisanje moga imena i prezimena sa pomenutog spiska. Trebalo bi da budem i slijep kod očiju, pa da povjerujem kako osvetoljubivi Kostić nema većinu svojih ljudi u Odjeljenju jezika i književnosti i kontrolu nad armijom akademika u drugim odjeljenjima kod kojih će izdejstvovati sve što zamisli. Uskoro bi mogla da uslijedi njegova ostavka koja neće biti prihvaćena. On neće, oni hoće.

Drugo: Ovaj korak ne činim potcjenjujući istinu da su se stepenicama SANU peli Milanković, Pupin, Tesla, Andrić, Ekmečić i ko sve još važan i sudbonosan za našu Srbiju. Ja sam filmski reditelj, pa onda tek mladi pisac i vremešni muzičar (što ne znači da nisam arhitekta, graditelj i da neću, jedne noći, u svemu biti bolji i stariji). Ipak, danas u Srbiji ima mlađih pisaca koji, po mom uvjerenju, zaslužuju da budu akademici prije mene.

Treće: Predsjednik SANU, Vladimir Kostić, je telefonskim razgovorom obavjestio Odjeljenje za jezik i književnost kako bi trebalo oni da me predlože za članstvo, a ne novostvoreno Odjeljenje za umjetnost gdje su kandidati scenski umjetnici i što predstavlja medij u kojem sam postigao najveće rezultate. Takva kandidatura bi odgovarala zdravom razumu i čitavom postupku dala smisao. Ovako, ta su vrata otvorena vrednim umjetnicima, ali onima čija politička korektnost je jači izraz, nego njihovo djelo.

Četvrto: Ne vjerujem u dobre namjere gospodina Vladimira Kostića, a najmanje u njegovo viđenje budućnosti Kosova i Metohije koje se razlikuje ne samo od ćutljive većine u SANU, nego je potpuno u skladu sa soroševskim viđenjem okupiranog Kosova i Metohije, ali i budućnosti Srbije. Dugo će se čekati odgovor na poziv Bećkovića, Pipera, Tešića, Danojlića o neophodnosti isticanja stava SANU u vezi sa statusom i budućnošću Kosova i Metohije.

Izvor: Nova

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.