Političar u BiH osuđen zbog kupovine glasova

Edim Fejzić, poslanik u Skupštini Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH prvostepeno je osuđen zbog krivičnog djela „Povreda slobode odlučivanja birača“.

Postupajući sudija Opštinskog suda u Goraždu donio je prvostepenu presudu kojom je Edima Fejzića, poslanik u Kantonalnoj skupštini BPK i delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine proglasio krivim zbog krivičnog djela Povreda slobode odlučivanja birača iz člana 195. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

Edim Fejzić je prvostepeno osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 1.000  KM i kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, a koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo, saopšteno je iz Tužilaštva BPK Goražde.

Fejzić optužen što je 07.oktobra 2018. godine, na hodniku ispred prostorija stranke „Goraždanska priča“ u Goraždu, u namjeri da podmićivanjem utiče na birače u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) da na izborima za zastupnika u Skupštini BPK-a, održanim 2018. godine glasaju za njega, svjedoku iz Goražda čiji je identitet poznat Tužilaštvu,  predao iznos od 100 KM kako bi mu svjedok pored svog glasa i glasa svoje supruge, iz kruga svoje porodice i prijatelja obezbijedio još četiri glasa na listi za poslanika u Skupštini BPK-a.

Nakon okončanja istrage Tužilaštvo BPK-a je  podiglo i zastupalo optužnicu protiv Edima Fejzića u Općinskom sudu Goraždu, a u skladu sa članom 246. Zakona o krivičnom postupku FBiH optuženi Edim Fejzić je sa  Tužilaštvom zaključio Sporazum o priznanju krivice.

Postupajući sudija je nakon provođenja zakonske procedure prihvatio Sporazum o priznanju krivice i donio prvostepenu osuđujuću presudu.

(Fena)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.