Vlada Srpske se zadužuje čak dva puta mjesečno

Dok se čeka rasplet u vezi s novim aranžmanom Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom, Republika Srpska se uveliko zadužuje kod komercijalnih banaka.

Ministarstvo finansija Republike Srpske realizovalo je prodaju desetogodišnjih obveznica vrijednih 25,95 miliona, uz efektivnu kamatnu stopu od 2,5%.

“Budžet je stabilan“- izjavila je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Izjava da je budžet stabilan teško da može zavarati ikoga ko se razumije u finansijsko i ekonomsko stanje u kojem se Republika Srpska nalazi.

Stabilnost na ovaj ili onaj način održavaju konstantna zaduženja. Srpska je došla u situaciju da se zadužuje čak dva puta mjesečno.

– 4.februara 2021. godine aukcijom trezorskih zapisa obezbijeđeno je 23,9 miliona KM

– 17.februara 2021. godine aukcijom trezorskih zapisa obezbijeđeno je 22,9 miliona KM 

– 23.februara Ministarstvo finansija Republike Srpske realizovalo je prodaju desetogodišnjih obveznica vrijednih 25,95 miliona

Dok se čeka epilog u vezi sa novim aranžmanom iz Vašingtona, Srpska se uveliko zadužuje kod komercijalnih banaka. Od početka godine čak četiri zaduženja na komercijalnoj osnovi takozvanim emisijama trezorskih zapisa i obveznica koje se obavljaju putem Banjalučke berze.

“Ovo očigledno pokazuje nesaglasnost između priliva i odliva iz budžeta RS i s druge strane dovodi u sumnju da je punjenje budžeta onakvo kakvo ga prikazuje ministarstvo finansija“ – kaže ekonomista Zoran Pavlović

“Nivo otplate kredita budžetski prihodi neće moći da prate što znači da će u konačnici trpiti određeni budžetski korisnici a da ne govorimo da budžet neće imati nikakvu razvojnu komponentu “ – kaže ekonomista i poslanik PDP Jelena Trivić.

Vlada planira u ovoj godini da se zaduži u iznosu od 1,4 milijarde maraka putem kratkoročnih i dugoročnih zaduživanja i dajući garancije. Prema posljednjim podacima, javni dug Republike Srpske, zaključno sa septembrom prošle godine, iznosi 5,8 milijardi maraka.

/BN/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.