Važan korak BiH ka NATO-u: Usvojen program reformi

Savjet ministara Bosne i Hercegovine danas je napravila nekoliko velikih koraka na putu evroatlantskih integracija. Usvojen je Program reformi za NATO, te je donesena odluka o formiranju komisije za saradnju s ovim vojnim savezom.

Ovo je danas nakon sjednice Savjeta ministara u Sarajevu potvrdila Bisera Turković, ministrica spoljnih poslova BiH.

Turković je kazala kako su i svi srpski ministri glasali za Program reforme i da se on u ovom tekstu pošalje u Brisel, kao i za Komisiju za saradnju s NATO-om. Kazano je i kako će već sutra ovaj dokument biti upućen ka NATO-u.

Leutar.net Važan korak BiH ka NATO-u: Usvojen program reformi

Skoro u isto vrijeme na društvenim mrežama regovao je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović, kazavši kako je važan iskorak za „NATO put Bosne i Hercegovine upravo postignut današnjim formiranjem Komisije za saradnju s NATO-om.

„Konstantno napredovanje na našem evroatlantskom putu doprinosi stabilnosti i napretku BiH i našim međunarodnim partnerstvima“, napisao je Čović.

Kako je saopšteno Savjet ministara BiH sa devet glasova za i jednim protiv donio je u drugom krugu glasanja odluku o uspostavljanju Komisije za saradnju sa NATO-om, s izmjenama usvojenim na sjednici, koje će Ministarstvo spoljnih poslova u saradnji sa Kancelarijom za zakonodavstvo Savjeta ministara BiH ugraditi u odluku prije njenog potpisivanja.

Komisija, između ostalog, utvrđuje prioritete u realizaciji obaveza Bosne i Hercegovine koje proizilaze iz učešća BiH u programu NATO-a „Partnerstvo za mir“, kao i u vezi sa realizacijom obaveza iz dokumenta Program reformi Bosne i Hercegovine.

Princip glasanja članova Komisije prati glasanje u Savjetu ministara BiH, što je novina u ovoj odluci, gdje se uz konsenzus omogućava donošenje odluka većinom glasova, pod uslovom da za odluku glasa najmanje po dva člana Komisije iz svakog konstitutivnog naroda, te se u slučaju nedonošenja odluka uvodi drugi krug glasanja.

(Klix)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.