Nakon januarskog poskupljenja goriva stiže još jedno

Uprkos obećanjima distributera nafte u Srpskoj, da nakon januarskog poskupljenja neće u februaru doći do novih korekcija cijena, gorivo u Srpskoj na većini pumpi skuplje je za 15 feninga. 

Na bijeljinskim pumpama cijene benzina i dizela su 1 marka i 89 feninga po litru, što je skuplje za 15 feninga u odnosu na posljednje poskupljenje u januaru, kada je cijena iznosila 1, 74 maraka.

Građani Semberije ogorčeni su zbog novih poskupljenja, i kako ističu, gorivo nije skupo nego preskupo, a posla nema i teško se živi.

Poljoprivrednici ističu da ni sami ne znaju kako će preživjeti. Novca nemaju ni za oranje i sjetvu.

Sa druge strane, ekonomisti ocjenjuju da će stalna poskupljenja goriva dovesti do pada životnog standarda.

„Građani će, naravno, biti prinuđeni na nizak nivo potrošnje, u prethodnom periodu zbog manjeg obima poslova, manjih primanja, značajno su umanjena primanja, da umanje potrošnju, da traže alternativne mogućnosti, prije svega prevoza, inače troškovi prevoza su značajno sadržani u u potrošačkoj korpi“, zaključuje ekonomista Miladin Stanić.

On naglašava da država u velikoj mjeri učestvuje u formiranju visokih cijena kako bi podmirila troškove glomazne administracije. „Tim poreskim opterećenjima dodatno ugrožava opstanak ionako posrnule privrede“, objašnjava Stanić.

„Preko 50 odsto u cijeni goriva učestvuje država sa svojim nametima, trebalo bi u ovakvim uslovima, ako se želi pojačati privreda, privredni razvoj, da se država odrekne svojih uzimanja od cijene goriva, međutim mi nemamo tu fleksibilnost“, ističe Stanić.

I ekonomisti i građani predviđaju da će cijene nafte i dalje rasti tokom ove godine.

/BN/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.