Investiciono-razvojna banka se zadužuje za 100 miliona KM

Fond za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske, kojim upravlja Investiciono-razvojna banka (IRB) planira da se emisijom obveznica zaduži za 100 miliona KM, a taj novac namjerava koristiti za kreditiranje razvojnih projekata i kupovinu obveznica, saznaje portal CAPITAL.

U Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske potvrdili su za CAPITAL da su dobili saglasnost Vlade Srpske da pristupe pregovorima sa finansijskim posrednicima u Republici Srpskoj kako bi se utvrdilo da li su zainteresovani za kupovinu obveznica Fonda za razvoj i zapošljavanje.

Naveli su da je planirana emisija dugoročnih obveznica unaprijed poznatom kvalifikovanom investitoru, a da je planirani iznos do 100 miliona KM.

Predviđena kamatna stopa iznosi do tri odsto na godišnjem nivou, a rok otplate je do 10 godina.

„Obezbijeđenje emisije je zalog na portfolio kod finansijskih posrednika učesnika u emisiji obveznica. Namjena  emisije je da se prikupljena sredstva koriste za podršku razvojnim projektima kroz odobravanje kredita putem finansijkog posrednika i učešće u emisijama obveznica emitenata u Republici Srpskoj“, kazali su u IRB-u.

Podsjetili su da je Fond za razvoj i zapošljavanje od 2008. godine do danas plasirao 1, 19 milijardi KM na kreditnoj osnovi i 196, 2 miliona maraka u kupovinu hartija od vrijednosti.

„Osnovni cilj je da se na ovaj način prikupe dodatna sredstva za aktivnosti Fonda“, istakli su u IRB-u i dodali da su u preliminarnim pregovorima finansijski posrednici izrazili načelnu podršku ovoj emisiji.

Dodali su i da će nakon završenih pregovora sa finansijskim posrednicima, a u saradnji sa Vladom Republike Srpske, biti razmotrena odluka o emisiji obveznica Fonda i detaljima eventualne emisije.

(Capital)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.