“Elektrokrajina” se zadužuje za čak 40 miliona KM da plati dugove

Preduzeće “Elektrokrajina” planira da se dugoročno zaduži za čak 40 miliona maraka kako bi zatvorilo stare kredite, te platilo dugove prema državi i dobavljačima, saznaje portal CAPITAL.

Prijedlog o emisiji obveznica dolazi iz Uprave tog preduzeća, što je podržao Nadzorni odbor i Odbor za reviziju, a Skupština akcionara bi na sjednici 5. marta to trebala da potvrdi.

Plan je da se emituje 40.000 obveznica pojedinačne nominalne vrijednosti od 1.000 KM. Dospijeće emisije bilo bi deset godina od dana upisa u Centralni registar hartija od vrijednosti, po kamatnoj stopi od 3,5 odsto na godišnjem nivou.

Glavnica i pripadajući dio kamate isplaćivao bi se u jednakim polugodišnjim anuitetima.

“Cilj prikupljanja sredstava putem javne emisije obveznica na domaćem tržištu je finansijska konsolidacija preduzeća, kao posljedica procesa reorganizacije tržišta električne energije”, kažu u “Elektrokrajini” u odgovoru na pitanja CAPITAL-a.

Prema njihovoj računici, uspješnom emisijom bi značajno rasteretili mjesečne troškove za otplatu kredita, jer će ranija nepovoljna zaduženja po osnovu kamate i ročnosti, zamjeniti povoljnijom kamatnom stopom i rokom otplate.

“Očekivani efekti su poboljšanje likvidnosti i solventnosti preduzeća, stalnost poslovanja, smanjenje broja radnika i rashoda, kao i povećanje efikasnosti poslovanja”, tvrde oni i dodaju kako su iz prethodnog perioda nasljedili gomilu problema koji se više nisu mogli odlagati.

Podsjećamo, iz “Elektrokrajine” su u procesu dobrovoljnog napuštanja preduzeća otišla 422 radnika kojima je za stimulativne otpremnine isplaćeno 17,5 miliona maraka. Od marta 2019. godine do novembra prošle broj zaposlenih se smanjio za 475, odnosno 25 odsto.

Smanjenjem broja zaposlenih direktni godišnji izdaci za bruto plate bi trebali biti manji za za više od 10 miliona maraka.

(Capital)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.