Đorđe Balašević… jedni ga hvale, drugi žale, treći kažu – e, moj brale…

Umro je Đorđe Balašević…

Jedni ga hvale, drugi žale, treći kažu – e, moj brale, taj je bio kvaran kao šupalj zub…

Ko je bio Đorđe Balašević? Autor pjesme “Računajte na nas”, koju je napisao davne 1978. godine. Tada je pjevao u grupi Rani Mraz. Glavni lik iz filma “Vojnici”, snimljenog  1984. godine. Autor više stotina pjesama koje su postali vanvremenski hitovi. Jedan od rijetkih tekstopisaca na području bivše Jugoslavije koji je znao da napiše jednostavnu, smislenu pjesmu sa dubokom porukom.

Mnogi danas tuguju za Đoletom, a ima dosta i onih koji ga kritikuju zbog njegovih, dobro poznatih stavova. Ne bih sada ulazio u motive „zašto“, jer ću možda pogriješti, ali ono što znam je da je Đorđe Balašević imao stav koji, za razliku od brojnih poznatih savremenika, nije mijenjao.

Mnogi su pjevušeći  “Računajte na nas” izgradili karijere, a kasnije ih dogradili do nebeskih visina, pljujući po istoj pjesmi. Neki i danas upravljaju našim životima. Za razliku od njih, Balašević je imao stav i od njega nikada nije odustao.

Lako je pljuvati po pjesniku, umjetniku, ali nije lako staviti vlastito ime i prezime kada pljuješ na one koji upravljaju našim životima. Valjda je svima jasno da nas Balaševićeva javno iznesena riječ nije mogla dovesti na ”Dno dna”… Drugi su krivi za to, ali njihovi grijesi se kratko pamte.

Bilo kako bilo, Đorđe Balašević će ostati upamćen kao genije jednostavnog i smislenog stiha, pjesnik koji je napisao najljepše ljubavne pjesme uz koje smo odrasli, koji je kroz stih znao pogoditi metu u koju većina nije smjela ni da gleda.

Da li će biti sahranjen u nekoj aleji gdje velikani počivaju, to ne znam. Možda je imao drugačiju želju, a možda će drugi odlučivati o tome, kao i do sada. Činjenica je da je u svojoj branši bio velikan i da će se njegove pjesme još dugo pjevati. Makar one ljubavne, koje ne mogu izazvati “glavobolju”. A, mi ćemo i dalje biti samo ljudi koji, ponekad, ne vole čuti dio ružne istine…

Umalo da zaboravim… Nedavno mi jedna osoba reče da ga je jednom slučajno srela na ulici u Novom Sadu. Nisu se poznavali, ali pogledi su im se sreli, na trenutak. Veoma kratko… Kaže, takvu toplinu ljudskog pogleda nikada nisam osjetila…

Za kraj, jedna ljubavna…

Leutar:Net

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.