Prijedlog zaduženja Republike Srpske od 30 miliona evra

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Srpske od 30 miliona evra prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za prvu fazu Programa integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine uz korištenje višefaznog programskog pristupa.

Obrazlažući prijedlog ove odluke, ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u Narodnoj skupštini da je cilj ovog projekta podržavanje integrisanog upravljanja međunarodnim koridorima Save i Drine s ciljem unapređenja upravljanja i postupaka kaskadnih brana na Drini za proizvodnju hidroenergije, kao i upravljanja poplavama i sušama, te unapređenja prirodnih vrijednosti i turizma.

Vidovićeva je navela da je Program integrisanog razvoja koridora Save i Drine pripremila Svjetska banka i predstavlja projekat regionalnog karaktera u koji su uključene Srbija, BiH, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija.

Ona je precizirala da se kreditna sredstva odobravaju Republici Srpskoj na rok otplate od 32 godine, period odgode plaćanja sedam godina uračunat je u rok otplate, referentna kamatna stopa uvećana je za fiksnu maržu, pristupna taksa je 0,25 odsto iznosa kredita, a komisiona provizija je 0,25 odsto godišnje na nepovučeni iznos kredita.

Vidovićeva je rekla da će ovaj projekat biti realizovan u dvije faze – prva faza od 2020. do 2026. godine koja uključuje potprojekte, a druga faza od 2023. do 2030. godine predviđa sprovođenje potprojekata.

Poslanik SDS-a Tomica Stojanović smatra da je neophodno da se ovim dokumentom jasnije precizira za šta su konkretno namijenjena kreditna sredstva.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović smatra da stranci žele da zatrpaju Republiku Srpsku kreditima koji neće moći da budu vraćani.

(Srna)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.