Otkupljena milionska potraživanja „Integrala“ i „Prointera“ od „Elektroprivrede“

Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske odobrila je, bez finansijskog posrednika, milionske kredite za izmirenje obaveza preduzeća iz sistema „Elektroprivrede RS“ prema preduzećima „Prointer“ i „Integral inženjering“, saznaje portal CAPITAL.

Radi se o kreditnoj liniji IRB-a za otkup potraživanja koje IRB, odnosno njen Fond za razvoj i zapošljavanje, dodjeljuje bez finansijskog posrednika.

„Integral“ je dobio dva kredita i to od sedam miliona i pet miliona KM, dok je „Prointer“ dobio tri miliona maraka. Tim novcem izmirene su obaveze koje je Hdiroelektrana „Dabar“ imala prema „Integralu“, dok su kreditom za „Prointer“ izmirene obaveze koje je „Elektro – Bijeljina“ imala prema ovom preduzeću.

IRB ovaj novac, kako su nam pojasnili, sada potražuje od HE „Dabar“ i „Elektro – Bijeljine“, a ukoliko oni ne budu plaćali namirivaće se od „Integrala“ i „Prointera“.

U IRB-u su za CAPITAL rekli da se ovi krediti trenutno ne odobravaju jer se čeka donošenje podzakonskih akata s obzirom na to da je krajem prošle godine došlo do zakonskih izmjena.

„Zakon o faktoringu je usvojen krajem 2020. godine, te je neophodno da se usvoje podzakonski akti Komisije za hartije od vrijednosti, kako bi se pristupilo izradi novih pravila IRB-a po kojima će se vršiti otkup potraživanja u skladu sa zakonom. Od stupanja na snagu Zakona o faktoringu nisu realizovani novi zahtjevi, s obzirom na to da nisu usvojeni podzakonski akti“, kazali su u IRB-u.

Leutar.net Otkupljena milionska potraživanja „Integrala“ i „Prointera“ od „Elektroprivrede“

Dodali su da su društva koja su aplicirala za sredstva po ovoj kredinoj liniji i dobila novac i to „Prointer ITSS“ i Integral inženjering“.

„Ova društva su korisnici otkupa potraživanja sa regresom. Regresno pravo Fonda se aktivira u slučaju da dužnik ne plati svoje obaveze po Ugovoru o otkupu potraživanja, te u tom slučaju Fond sporni iznos potražuje od korisnika otkupa potraživanja. Obaveze prema Fondu za razvoj i zapošljavanje RS se uredno servisiraju od strane dužnika“, kazali su u IRB.

Podnosioci zahtjeva odnosno korisnici ovih kredita mogu biti pravna lica sa sjedištem u Republici Srpskoj. Mogu se otkupiti dospjela i nedospjela potraživanja koja korisnici imaju od  republičkih organa uprave,  pravnih lica čiji je osnivač ili većinski vlasnik Republika Srpske i sa njima vlasnički povezana lica i od republičkih organa uprave iz okruženja i pravnih lica čiji su osnivači vlade zemalja iz okruženja i koji se djelimično ili u cijelosti finansiraju iz javnih prihoda.

„Otkup potraživanja se vrši na period do maksimalno pet godina. Za otkup potraživanja, instrumenti obezbjeđenja uredne naplate potraživanja su mjenice korisnika-ustupioca potraživanja, kod otkupa potraživanja sa regresom i polisa osiguranja, kod otkupa potraživanja bez regresa“, naveli su u IRB-u.

(Capital)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.