Iz ministarstva ponovili: Nema produžavanja časova

Mada i djeca i roditelji jedva čekaju i iznova pitaju da li će se grupe đaka u školama spojiti i nastava vratiti na 45 minuta, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS ponovo poručuju da se za takvu odluku čeka poboljšanje epidemiološke situacije.

Zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane viruskom korona trajanje časova u osnovnim i srednjim školama se neće produžavati u februaru, ponovili su iz ovog Ministarstva. Kako podsjećaju, trenutni Plan organizovanja rada u školama u potpunosti je usklađen sa preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Instituta za javno zdravstvo RS, kao i sam način djelovanja i procedure u slučajevima eventulane pojave simptoma COVID-19 tokom boravka u školi kod učenika ili nastavnika.

– U slučaju poboljšanja epidemiološke situacije, donošenja novih mjera i procjene Instututa za javno zdravstvo Ministarstvo prosvjete i kulture će blagovremeno informisati javnost o novoj organizaciji rada i trajanju časova, a mi se nadamo da će to biti uskoro – navela je pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje RS Nataša Cvijanović.

Iz ministarstva podjsećaju da su u svim osnovnim i srednjim školama u Srpskoj obezbijeđeni higijensko-epidemološki uslovi, te da se cjelokupan nastavni proces i u februaru organizuje prema utvrđenom Planu organizovanja rada u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u školskoj 2020/2021. godini, za vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

– Zbog trenutnog načina izvođenja nastave, u manjim grupama i sa skraćenim trajanjem časova, škole nemaju organizacionu mogućnost da vrše produženje trajnja časova, a nakon poboljšanja epidemiološke situacije i procjene Instituta očekujemo nove preporuke kojima bi se stvorila mogućnost za objedinjavanje odjeljenja i organizovanje časova u trajanju od 45 minuta – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen poručuje takođe da nema opravdanih razloga za produženjem časova jer je i dalje veliki broj pozitivnih na virus korona.

– Godinu dana smo izdržali u ovakvim uslovima rada i postigli dobre efekte, bilo bi apsurdno sada da rizikujemo da krene masovna zaraza u školama – smatra on.

Prema posljednjim informacijama, virus korona potvrđen je do sada kod 1.006 osnovaca i 1.319 tinejdžera. Na virus je od početka epidemije bilo pozitivno i 361 dijete predškolskog uzrasta.

(Srpskainfo)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.