Doktor u Srbiji za djevojčicu traži 500, za dječaka 800€

Porođaj u državnim bolnicama u Srbiji je besplatan isto kao i epiduralna anestezija i sve ostale medicinske procedure vezane za zdravstvenu njegu trudnica i porodilja.

Međutim, prema iskustvima žena koje svjedoče na Instagram stranici Mama iz fioke taj besplatni porođaj može da košta i 1000 evra, a posebna zanimljivost vezuje se za jednog ljekara koji porađanje muškog djeteta cijeni čak 300 evra više od carskog reza kojim se rodi djevojčica.

Na Instagramu “Mama iz fioke” nedavno su brojne žene iz cijele Srbije podijelile svoja nimalo prijatna iskustva o tome koliko su novca davale ljekarima i sestrama kako bi porođaj prošao dobro ili kako bi dobile epidural. U pitanju nisu privatne zdravstvene ustanove, već državna porodilišta u kojima bi, uz zdravstvenu knjižicu, trebalo da sve bude – besplatno. Ali očigledno, daleko od toga da jeste.

Leutar.net Doktor u Srbiji za djevojčicu traži 500, za dječaka 800€

Jedna od brojnih ogorčenih mama govori da su joj u jednom beogradskom porodilištu tražili oko 150 evra za babicu i epidural, dok se epidural od takođe 150 evra u drugom porodilištu u Beogradu dogovara u kancelariji nekoliko dana unaprijed. Mama iz Sombora kaže da u tom gradu carski rez na zahtjev košta 500 evra, a prirodni porođaj 150 evra.

Jedna mama priznaje kako je doktora prije porođaja častila, mada nije tražio, ali im je rečeno da ga treba častiti. Tu je i porodilja kojoj je rečeno da je doktor u Beogradu tražio 300 evra plus 150 evra za epidural koji se ne plaća, plus 100 evra za babicu.

U svemu tome izdvajaju se navodi kako jedan doktor u unutrašnjosti Srbije ima utvrđenu tarifu, koja doduše s godinama raste, a koja, da sve bude gore, nije ista za dječake i djevojčice – za žensko dijete cijena je 500 evra, a za muško skoro 800.

Osim ovih priča o kojima se decenijama zna, ali uglavnom ćuti, ima i porodilja koje su prošle dobro bez dodatno plaćenog dinara. Ima i onih koje su svojevoljno častile ljekara, recimo, poslije carskog reza, jer “red je da se časti”, piše Nova.

Leutar.net Doktor u Srbiji za djevojčicu traži 500, za dječaka 800€

Ipak, suštinski problem je što ima previše onih koje znaju da moraju da plate, koje se boje da, ako se ljekaru i sestrama ne tutne novac, pitanje je kako će teći porođaj, da li će epidural davati iskusni anesteziolog ili će se, kako kažu, na njima vježbati studenti, da li će se ljekar koji je vodio trudnoću uopšte pojaviti na porođaju, šta ako nešto krene po zlu…

I onda se ispostavi da porođaj koji treba da bude besplatan može da košta i do 1.000 evra. Nedopustivo, nevjerovatno, poražavajuće, ali nažalost i te kako prisutno u Srbiji.

/LUFTIKA/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.