Zašto je u Trebinju najveća smrtnost od korone?

Ilija Mastilović, odbornik SDS u opštini Trebinje, postavio je javno pitanje lokalnoj vlasti SNSD zašto je u gradu Trebinje nesrazmjerno visok procenat smrtnosti od virusa korona i da li se lokalna vlast smatra odgovornom.

„Procenat smrtnosti oboljelih od virusa korona u Trebinju je 4%, što je skandalozan podatak, ako se zna da je taj isti procenat u Srbiji 1%“, rekao je Ilija Mastilović, navodeći da je na 1.800 oboljelih u Trebinju 70 umrlo od korone.

On je konstatovao i da je BiH po smrtnosti od korone najgora zemlja u regionu, ali je kao objašnjenje za Trebinje naveo sljedeće razloge:

„Od početka izbijanja pandemije lokalna vlast se nije snalazila kako treba, nego su se jedino šablonski donosile mjere. Zdravstveni sektor se u granicama svojih mogućnosti sam nosio sa pandemijom, a prvu konkretnu pomoć je dao Rodoljub Drašković kada je Opštoj bolnici Trebinje donirao kontejner za trijažu. O podršci republičke vlasti možemo samo da sanjamo. Njima smo potrebni samo u situaciji kada im trebaju glasovi, što lokalni poltroni redovno obezbijede.“

Mastilović je ranije predlagao da Grad nabavi labaratoriju za testiranje, što je SNSD sa svojom većinom odbio kada se raspravljalo o budžetu za 2021. godinu.

„Smatram da bi ovakav negativan procenat umrlih bio značajno manji kada bi se blagovremenom prevencijom i liječenjem na vrijeme obezbjeđivali brži testovi. Ovako se na rezultate testova čeka najmanje tri dana dok stignu iz Banja Luke. Za neke je to fatalno jer se bolest u nekim slučajevima vrlo brzo razvija i ima najgori ishod“, konstatovao je Mastilović i upitao lokalnu vlast da odgovori „koliko kontrola su gradske inspekcijske službe uradile u ugostiteljskim i trgovačkim objektima u zadnja tri mjeseca i kakvi su rezultati tih kontrola,  kao i da li se i dalje oboljeli od korone kontrolišu odlaskom na adresu ili samo telefonom?“

Istok

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.