Napravili lažnu vakcinu, zaradili milione

Prema sudskoj presudi, Kong i njegovi saradnici su prodajom lažnih vakcina zaradili 18 miliona juana što je oko 2.78 miliona američkih dolara.

Kineske vlasti su uhapsile vođu grupe koja je fiziološku otopinu i mineralnu vodu prodavala kao vakcinu protiv COVIDA-19.

Muškarac, koji je identifikovan samo kao Kong, prvo je detaljno istražio kako izgledaju prave ambalaže vakcina da bi zatim napravio više od 58.000 lažnih.

Serija tih lažnih vakcina je prošvercovana i u inostranstvo, ali nije poznato gdje je završila, piše BBC.

Kong je jedan od 70 osoba koje su u Kini uhapšene zbog sličnih kaznenih djela. Iako se većina lažnih vakcina pojavila na tržištu još krajem prošle godine, većina detalja o tim prevarama je objavljena tek ovog mjeseca.

Prema sudskoj presudi, Kong i njegovi saradnici su prodajom lažnih vakcina zaradili 18 miliona juana (oko 2.78 miliona američkih dolara). U vakcine su umjesto pravih doza stavljali fiziološku mješavinu ili mineralnu vodu. Fiziološka mješavina je sterilna mješavina soli i vode.

600 tih vakcina je u novembru prošle godine poslano u Hong Kong, a zatim u inostranstvo, dok su se neka znala prodavati u bolnicama po veoma visokim cijenama.

Kriminalci su takođe provodili vlastite ilegalne programe vakcinisanja u kojima su „seoski ljekari“ vakcinisali lokalno stanovništvo lažnim vakcinama.

(Oslobođenje)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.