Na proljeće prva faza autoputa Banjaluka-Mliništa

Nakon nekoliko godina mirovanja, vlast u Republici Srpskoj ponovo oživljava ideju izgradnje autoputa od Banjaluke do Mliništa, saznaje portal CAPITAL.

Naime,  Autoputevi Republike Srpske planiraju da u aprilu raspišu milion maraka vrijedan tender za izradu idejnog projekta i plana parcelacije za prvu dionicu autoputa od Banja Luke do Mrkonjić Grada.

Inače, “Autoputevi Republike Srpske” su još 2014. godine sa kineskom kompanijom “Sinohidro” potpisali preliminarni sporazum o projektovanju i izgradnji ovog autoputa Banjaluka u dužini od 62 kilometra i vrijednosti 600 miliona evra.

Predviđeno je da trasa autoputa vodi od čvorišta u Glamočanima, zatim platoom Manjače, te dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mjesta Baraći i, potom, ka granici sa Federacijom BiH.

Sa istom kompanijom dvije godine kasnije, odnosno 2016. godine je potpisan i komercijalni ugovor, a sve je trebala finansirati kineska “Eksim banka”, međutim do današnjeg dana nije bilo nikakvog pomaka u realizaciji.

 “Sinohidro” je početkom prošle godine otvorio svoje predstavništvo u Banjaluci o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu “Kinezi preko Banjaluke žele do milionskih projekata”.

Međutim, iako se Kinezi nameću kao jedini izbor, portal CAPITAL saznaje kako potpisani ugovori nemaju obavezujući karakter niti veliku pravnu snagu, te da nije isključeno da se u posao oko izgradnje uključi i američka firma “Behtel”, koja u Srbiji gradi “Moravski koridor”.

Inače, ideja je se sa ovim autoputem ide skroz do Splita. Najveći dio od 99 kilometara bi prolazio kroz Republiku Srpsku, 60 kroz Federaciju BiH, a 22 kilometra bi napravila Hrvatska.

Međutim, veoma je upitno koliko je hrvatska strana zainteresovana za ovaj projekat jer je on direktna konkurencija njihovoj putnoj mreži. Posebno stanovnici Slavonije ne bi više koristili duži i skuplji hrvatski autoput koji preko Zagreba vodi do Splita.

Sa druge strane, autoput koji bio izgrađen samo do Mliništa, odnosno do entitetske granice sa Federacijom BiH, za Republiku Srpsku ne bi bio ekonomski isplativ.

/CAPITAL/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.