Džaba ti diploma beogradskog fakulteta ako nisi član SNSD-a

Na nedavno završenom konkursu za prijem asistenta na katedri za politikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo prošao je kandidat koji je i po mišljenju Komisije bilo slabiji kandidat. Najbolji kandidat nije dobio mjesto asitenta, jer mu je rečeno da je prekvalifikovan za taj posao.

Stevan Salatić bio je siguran da su njegova diploma i prosjek ocjena sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, master sa beogradskog Univerziteta i upisane doktorske studije, takođe, na tom Univerzitetu, uz naučne radove dovoljni da zadovolji uslove za prijem u zvanje asistenta na Filozofskom fakultetu Univerziteta Istočno Sarajevo.

Međutim komisija je imala drugačije mišljenje.

„Komisija je napravila izvještaj u kojem za asistenta predlaže osobu koja nema apsolutno nikakvo naučno iskustvo, nema objavljen nijedan naučni rad i nema učešće na naučnim konferencijama. Sa druge strane, ja sam priložio šest naučnih radova, šest naučnih konferencija na kojima sam, takođe, objavio naučne radove kao i dokaze o učešću na naučno-istraživačkim prijektima“, kaže Salatić u izjavi BN TV i dodaje da sve to komisiji nije bilo dovoljno da ga predloži kao najbolje rangiranog kandidata.

Nevjerovatna je i činjenica da je Komisija i nakon intervjua jasno istakla da je Salatić pokazao najbolje znanje i da se jasno vidi njegovo naučno iskustvo. Obrazloženje zbog čega on nije izabran za asistenta već kandidat koji je, između ostalog, tek upisao master studije, za šta je, kako tvrdi Salatić, dostavio dokaz tek nakon završenog konkursa je više nego skalndalozno.

„Napisali su da nisam predložen za posao asistenta, jer sam prekvalifikovan. To je zaista neshvatljivo i kosi se sa svim zakonima i sa Ustavom ove zemlje“, ističe Salatić.

Salatić tvrdi da se na ovom primjeru jasno potvrđuje poruka Milorada Dodika od prije nekoliko godina da nije važno da li ste najbolji ako niste u sistemu vlasti.

Objašnjenje smo potražili i od dekana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sajevu profesora Drage Mastilovića, koji je u pisanom saopštenju istakao da je izbor nastavnika i saradnika isključiva nadležnost tročlane komije koju imenije Nastavno-naučno vijeće.

U saopštenju se dalje navodi:

,,Ni dekan, a ni Nastavno-naučno vijeće nemaju ovlašćenja da se na bilo koji način miješaju u rad komisije koja provodi konkursnu proceduru i piše izvještaj o prijavljenim kandidatima, te predlaže kandidata za koga smatraju da je najbolji.

U konkretnom slučaju, koliko mi je poznato, komisija je predložila da se primi kandidat koji je bio student generacije našeg fakulteta.

Dakle, Nastavno-naučno vijeće ne bira kandidata već usvaja ili ne usvaja izvještaj komisije i to po prethodno pribavljenom mišljenju Кatedre o samom izvještaju, a zatim svoj prijedlog odluke dostavlja Senatu Univerziteta koji donosi konačnu odluku. Nastavno-naučno vijeće je kolektivni organ odlučivanja, u kome se odluke donose većinom glasova, a svaki član ima punu slobodu da se izjasni za predloženi izvještaj ili protiv njega.

U konkretnom slučaju, većina članova Nastavno-naučnog vijeća je glasala na način da usvaja izvještaj komisije, a taj prijedlog odluke upućen je Senatu na odlučivanje“.

Stevan Salatić već je uložio žalbu Komisiji i naučno-nastavnom vijeću Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo. Najavljuje i prijavu Prosvetnoj inspekciji, žalbu Senatu Univerziteta, ali i pokretanje postupka pred nadležnim sudom.

/BN/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.