“Dara iz Jasenovca” premijerno 20. februara na RTS-u

Film „Dara iz Jasenovca“, srpski kandidat za Oskara koji je privukao pažnju svjetske javnosti, gledaoci će imati priliku premijerno pogledati na RTS-u ove subote (20. februar) u 20 časova.

Ovaj film nije ušao u uži izbor kandidata za najbolji strani film Američke filmske akademije, što je ovdašnja javnost shvatila više kao političku poruku, nego kao filmsku kritiku.

Film je stvaran na osnovu svjedočanstava preživjelih logoraša iz Jasenovca, a bavi se okrutnom sudbinom Srba, Jevreja i Roma za vrijeme Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, piše 021.

Istoričari i dalje nisu saglasni koliki je broj žrtava Jasenovca, a Zemaljska komisija Hrvatske stvorena 1945. godine, u izvještaju koji je podnesen Međunardonom vojnom sudu u Nirnbergu, navela je da Jasenovac broji između 500.000 i 700.000 žrtava.

Ovo je jedini logor u Drugom svjetskom ratu koji je imao zaseban dječiji „radni“ kamp.

Ovo filmsko ostvarenje premijerno je prikazano u Gračanici 25. novembra prošle godine, a nakon bioskopskih projekcija u SAD-u, ovo je prilika da domaća javnost procijeni da li se radi o negativnoj političkoj kampanji ili je u pitanju potresno filmsko remek djelo.

/LUFTIKA/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.