Onlajn nastava – svi su odjednom postali genijalci?

Počeci onlajn nastave nisu bili laki ni prosvetnim radnicima ni učenicima, ni roditeljima. Od svih novina koje je ovaj vid nastave uveo u njihovu svakodnevicu, najviše je evoluiralo prepisivanje i varanje za ocjenu, dvije, tri više.

Кad pandemija prođe bilo bi zanimljivo vidjeti neke zvanične podatke o uspjehu učenika. Da li su, na primjer, oni koji su oduvijek bili dobri odjednom postali odlični?

Od kad ima škole ima i djece koja prepisuju. Što su nekad bile puškice, danas su mobilni telefoni koji su se prije korone krili od nastavnika na najnevjerovatnijim mjestima. Šta je donijela onlajn nastava i kako sada izgleda varanje?

Sistem ocjenjivanja i pravila koja se primjenjuju dok dijete odgovara od kuće variraju od škole do škole, profesora do profesora.

“Najmanje varaju kad usmeno odgovaraju, s uključenom kamerom, mada, realno, cio zid preko puta može da im bude oblijepljen gradivom. Кad rade testove tu nema nikakve kontrole. Možeš bilo kome da daš pristupnu šifru za svoj imejl i za učionicu, i da uradi test umjesto tebe. To je realnost, i mi to znamo”, rekla nam je jedna nastavnica koja je željela da ostane anonimna.

Кad je matematika u pitanju, tu je situacija nešto drugačija jer zadatke neko, ipak, treba da uradi. Ipak, među djecom popularna aplikacija Photomax je u onlajn nastavi doživjela procvat. Dovoljno je da fotoskeniraš zadatak i dobiješ postupak i rješenje, što je u učionici bilo malo teže, posebno ako nemaš internet ili ako nastavnik tokom testa dežura i šeta između klupa.

“Znam kad su koristili aplikaciju jer onda rješenje sadrži 20 koraka, a proces iz nastave oko šest. Plus ako si oduvijek imao problem da dođeš do trojke, a sad odjednom imaš tačna rješenja sa 20 koraka za sve zadatke, naravno da je sumnjivo. Ipak, ruke su nam vezane”, rekla nam je jedna nastavnica matematike.

Iako je bilo dosta pritužbi mama i tata da djeca ,od kad je uvedena onlajn nastava, uče više nego ikad, bilo je i onih koji su radili i domaće zadatke i testove umjesto klinaca, pa su masovno pljuštale petice.

“Prave im medvjeđu uslugu tako, rekla sam nekim mamama da će se to klincima obiti o glavu, ali nije vrijedilo. I učiteljica jej, naravno, primetila da su odjednom svi postali genijalni, jasno joj je bilo šta se dešava, ali nema načina da to promijeni”, rekla nam je mama jednog četvrtaka.

Druga otkriva da je kaznila ćerku kad je zatekla da je rješenja kontrolnog ispisala na papiru koji je zalijepila na flašu vode.

“Znala je šta će biti jer je drugo odjeljenje imalo kontrolni prije njih, a ta nastavnica ne mijenja pitanja. Spremila je odgovore i zalijepila ih na flašu da ne bi bilo sumnjivo. Slučajno sam ušla i vidjela šta radi, poludila sam jer to sad već traje, djeca su navikla da prolaze bolje sa malo uloženog rada i truda. Ne shvataju da će im, kad sve ovo prođe, biti potpuni haos”, rekla nam je Slavica čija ćerka je sedmi razred.

Čini se da su svima vezane ruke i da se svako snalazi kako umije i misli da je najbolje. Ostaje samo da lebdi pitanje – šta ćemo sutra s tolikim odlikašima?

Ivana Stojanov /NOVA/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.