Udžbenici u Republici Srpskoj puni PRAVOPISNIH GREŠAKA: Kako do kvalitetnijih udžbenika u školama u Srpskoj

U osnovnim i srednjim školama u Srpskoj u narednom periodu se očekuje više od 110 novih udžbenika, čiji će autori morati ispoštovati i Pravilnik o standardu kvaliteta, koji je donijelo resorno ministarstvo.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS saopštili su da su prvi put donijeli ovakav pravilnik radi unapređenja kvaliteta udžbenika, što će, između ostalog, značiti i da će školske knjige imati manji broj ponuđenih činjenica, a đake više usmjeravati na istraživanje i traganje za novim informacijama.

– Takođe, trebalo bi da doprinesu smanjenju broja udžbenika po jednom nastavnom predmetu, što će automatski uticati na smanjenje težine đačkih torbi, na šta se godinama ukazuje – rekla je ministarka Natalija Trivić.

Prilagođenost uzrastu

Ovih standarda moraće se pridržavati svi koji ubuduće budu pisali rukopise udžbenika, poručuju iz Pedagoškog zavoda čiji su predstavnici učestvovali u izradi pravilnika.

 – Udžbenici su i do sada bili prilagođeni nastavnom planu i programu, ali sada će se gledati da budu prilagođeni uzrastu učenika. Imamo situaciju da udžbenike pišu univerzitetski profesori, koji se ne mogu spustiti na nivo učenika. Sada je data ta mogućnost da se piše “razumljivim” jezikom, da ne budu previše duge rečenice i da djeca znaju šta je napisano – govori direktor Predrag Damjanović.

Udžbenik je, dodaje, osnovno sredstvo za učenje, ali ne mora biti i jedino; đaci mogu do informacija dolaziti i putem drugih priručnika i interneta.

Profesorka srpskog jezika u banjalučkoj Gimnaziji, Branka Ljubojević, ocjenjuje da su postojeći udžbenici jako loši i da bi prosvjetni radnici bili zadovoljni ako bi se ispoštovala bar polovina propisanih standarda. Pravilnik je vrlo detaljno urađen, ipak, sve joj izgleda teško provodivo.

– Bojim se samo da ne bude kao velika većina stvari kod nas, na papiru jako dobro urađeno, a u primjeni da ostanemo na preštampavanju ili eventualnoj promjeni korica, što nam se dešava već nekoliko godina. Nova Čitanka za 4. razred je nešto malo drugačija, usudila bih se reći, bliža ovim generacijama učenika, ali Čitanke za 1, 2. i 3. razred se preštampavaju, konstantno su iste, uključujući iste pravopisne i materijalne greške – govori ova dugogodišnja prosvjetna radnica.

Učionica

Umjesto fakultetskih profesora koji pišu udžbenike za đake, mnogo bolje rješenje je, smatra ona, za taj posao oformiti tim profesora koji aktivno rade u nastavi s učenicima. 

– Ne treba nama ni neko ko je prije dvadeset, deset godina bio u razredu, jer i on je već izgubio dodir s tim šta se dešava u učionici. S obzirom na to kakve generacije imamo, kakva su njihova interesovanja, koliko ta djeca ranije sazrijevaju, vjerujte da su pitanja koja im se postavljaju iza teksta u udžbeniku prevaziđena prije 25 godina – upozorava Ljubojević.

Autori udžbenika koje smo kontaktirali nisu bili raspoloženi da javno govore na ovu temu. Nezvanično, kažu da je standardima sada zaokružena ova oblast, ali i da ne očekuju da će doći do suštinskih promjena.

– Koliko udžbenik može da odstupa od programa, šta treba da donese učeniku, da li treba da bude nastavno sredstvo koje učenik može da koristi samostalno ili podrazumijeva i neku vrstu prisustva nastavnika? To su pitanja na koja je sada djelimično odgovoreno. Udžbenik nije samo osnova za sticanje znanja, nego treba da upućuje na druge izvore i literaturu, da bude malo širi od programa i pruža nastavnicima i učenicima dodatne mogućnosti za istraživanje, da bude neka vrsta putokaza – kaže autorka jednog udžbenika za osnovnu školu, dodavši da prilikom pisanja lekcija, ona i njene kolege, prate kakve su aktuelnosti u regionu i šta se učenicima dopada.

Konkurs

Novi Pravilnik je u Službenom glasniku objavljen proteklog januara. Ipak, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo još u novembru prošle godine raspisao je konkurs za 116 novih rukopisa u osnovnim i srednjim školama. U osnovnim školama biće štampano ukupno 17 udžbenika, knjige za srpski jezik od 6. do 9. razreda, matematika za 3, 6. i 7, likovna kultura i osnovi informatike za šesti razred, hemija za osmi, te komplet njemački jezik za deveti razred. Konkurs obuhvata i 99 udžbenika za srednje škole, u osam struka.

Konkurs traje do 5. marta, kažu u Zavodu, a raspisan je u skladu s Planom udžbenika za školsku 2021/22. godinu, koji je donijelo resorno ministarstvo. 

– Planom udžbenika definiše se potreba za novim udžbenicima, odnosno adaptacijom postojećih. Novi udžbenici će biti oni koji su traženi konkursom, koji dobiju pozitivne recenzije i odobrenje ministarstva. Pored autora koji napišu rukopis najveća odgovornost je na recenzentima koji su pregledali rukopis i dali ocjenu o njemu. Objavljivanje standarda ne znači da će odjednom ići svi novi udžbenici, već da će se prilikom pribavljanja i odobravanja novih udžbenika strogo poštovati standardi i postupati u skladu s njima – odgovorili su za Srpskainfo iz Zavoda.

Nisu međutim, naveli, da li će nova pravila promijeniti eventualno i cijenu udžbenika.

Pravilnikom o standardu kvaliteta utvrđuju se sadržaj, naučni, pedagoški, psihološki, etički, didaktičko-metodički, jezički, estetski i tehnički zahtjevi koje treba da ispune udžbenici, udžbenički kompleti, priručnici i druga nastavna sredstva koja se primjenjuju u školama.

GREŠKE

Za udžbenike koji ostaju u upotrebi i iduće školske godine, nakon konsultacija s nadležnim institucijama, dogovoreno je da Zavod za izdavanje udžbenika uradi određene korekcije koje može da radi bez izmjene programa, a to su: osvježavanje ilustracija, zamjena novim ilustracijama i eventualno redizajniranje određenih udžbenika, te izmjena korica.

– Pored toga, zatražili smo da autori još jednom pregledaju svoje udžbenike, da navedu ukoliko ima odstupanja od programa i razloge zbog kojih su uvršteni sadržaji koji nisu u programu, te da dostave korekcije, ispravke materijalnih, štamparskih ili lektorskih grešaka. Mi svake godine vršimo ispravke grešaka u udžbenicima koje su materijalne i/ili pravopisne prirode. Ovo je živ proces i uvijek se može desiti određena greška – navode iz Zavoda.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.