Incko: Vrlo rado ću doći u Banju Luku da objasnim šta je pogrešno u odlikovanju ratnih zločinaca

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kometarisao je u razgovoru za Al Jazeeru Balkans zahtjev NSRS-u za povlačenje odlikovanja ratnim zločincima. Poručio je da će vrlo rado doći u Banju Luku da objasni šta je u tome pogrešno.Inzko je također najavio da bi odbijanje zahtjeva moglo rezultirati Zakon o zabrani negiranja genocida. Inzko je prošle godine rekao da je spreman nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida, ako ne bude usvojen do 11. jula.

„Imamo još nešto manje od tri mjeseca, važno je da počne proces razmišljanja. Od kazne mi je bitnije da razmisle o tome da li je važno da imaju ratne zločince kao heroje, a ne Nikolu Teslu ili Srđana Aleksića“, rekao je Inzko.

Na pitanje da li i ovaj slučaj uključuje sankcije protiv Dodika koje je najavljivao zbog ploče s imenom Radovana Karadžića na studentskom domu na Pala, Inzko je odgovorio daposljedice neće izostati.

„Ako se ne povuku odlikovanja sigurno će to biti posljedica. To će biti i poticaj za nametanje Zakona o negiranju genocida i to je dokaz više da je ovaj zakon potreban“, rekao je.

Komentarisao je i zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a koji je zatražio da Iznko podnese izvještaj o radu.

„Vijeću sigurnosti UN-a sam 25 puta podnio izvještaj o radu, ti izvještaji se nalaze se na web stranici mog ureda. Moja dužnost su samo izvještaji Vijeću sigurnosti, a ne pojedinačno nekom drugom. No, vrlo rado ću doći u Banju Luku i reći šta je pogrešno sa odlikovanjem ratih zločinaca i zašto se NSRS treba o tome očitovati“, kazao je Inzko.

Kada je riječ o današnjim dešavanjima u Gradskoj vijećnici Mostara, kazao je da je ponavljanjem prvog kruga glasanja napravljen veliki korak da Mostar bude normalan grad.

„Meni nije važno ko je dobio koliko glasova, ne navijam ni za koga, nego za pravnu državu. Ako neko počinje raditi kao gradonačelnik, a nije legalno izabran, njegov rad neće imati blagoslov“, zaključio je.

Izvor: Klix.ba

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.