30 godina pjesme „Wind of Change“

Trideset godina je prošlo otkako je objavljena himna miru „Wind of Change“. Šta je to što je tu baladu grupe Skorpions učinilo najuspješnijom njemačkom rok pjesmom u čitavom svijetu?

Piše: Kristine Lenen

U vrijeme kada je prije 30 godina, 3. februara 1991, objavljen singl „Wind of Change“ (Vjetar promjene), njemački hard rok bend Skorpions („Scorpions“ iliti Škorpioni) već je bio poznat širom svijeta. Godine 1988. održali su deset koncerata u tadašnjem Lenjingradu, danas Sankt Petersburgu, a nastupili su i na Moskovskom muzičkom mirovnom festivalu koji je važio za Vudstok SSSR-a. Na koncertu bilo je 260.000 ljudi. Tokom tog boravka u Moskvi i nastala je moćna balada „Wind of Change“.

„Rusi su nas dočekali raširenih ruku“, sjeća se u intervjuu za DW frontmen Klaus Majne. „Bilo je mnogo posebnih momenata u Lenjingradu. Sva naša iskustva, sve što smo doživjeli, sve to je bila inspiracija za ’Wind of Change’, koja je objavljena neposredno pred pad Berlinskog zida u septembru 1989.“

Leutar.net 30 godina pjesme „Wind of Change“
Skorpions 1989. u Moskvi

Himna promjena

Iako se na Zapadu pjesma dovodi u vezu sa padom Berlinskog zida, pa se čak na nju gleda i kao na himnu ponovnog ujedinjenja Njemačke, radnja pjesme smještena je na rijeci Moskvi i u Parku Gorki: „Follow the Moskva / Down to Gorky Park / Listening to the Wind of Change / An August summer night / Soldiers passing by“, pjevao je Klaus Majne.

„Wind of Change“ je ono što zovu powerballade (moćna balada), pjesma koja gađa pravo u srce. Ili kako je to dokumentarcu DW „Zauvek i jedan dan“ ( Forever and a Day ) rekao novinar Filip Manevr: „Balade su tajno oružje, a Skorpionsi su stvarno dobri u baladama.“

„Wind of Change“ je 1990-ih ušla na top-liste širom Evrope i SAD. Postala je i svojevrsna muzička podloga mirne revolucije koja je dovela do raspada SSSR. Skorpionse je u Kremlju primio Mihail Gorbačov, predsjednik SSSR i kreator Perestrojke. Takođe, bend je u Poljskoj dobio mirovnu nagradu.

„Dobili smo mnogo nagrada svih ovih godina, ali ta zauzima posebno mjesto“, rekao je tom prilikom pjevač Klaus Majne. „Nemoguće je to pretočiti u riječi.“

Leutar.net 30 godina pjesme „Wind of Change“
Mihail Gorbačov (levo) i Klaus Majne: susret 2019. u Moskvi povodom 30 godina od pada Berlinskog zida

CIA pisala pjesmu?

Uspjeh pjesme „Wind of Change“ nepobitan je i nakon 30 godina. Klaus Majne je 2015. za časopis „Rolling Stone“ podsetio da je singl prodat u više od 15 miliona primjeraka i da je tako uspješniji čak i od „Boemske rapsodije“ britanskog benda Kvin (Queen). Ili, kako je rekao američki novinar Patrik Reden Kif, uspješnija je od bilo koje pjesme Britni Spirs.

„Wind of Change“ i dalje je veoma važan dio pop kulture, pa je Patrik Reden Kif čak napravio i podkast o pjesmi koji je privukao ogromnu pažnju. Ono što je zanimljivo jeste da se novinar tu bavi i pitanjem da li su pjesmu napisali Skorpionsi ili američka tajna služba CIA.

„Slobodu nismo dobili zabadava“

Zvanični video spot „Wind of Change“, koji se od 2009. nalazi na Jutjubu, do sada je zabilježio više od 800 miliona klikova. „Wind of Change“ je najuspješnija pjesma nekog njemačkog benda u cijelom svijetu.

Ali, šta je to što baladu i tri decenije kasnije čini toliko uspešnom? Klaus Majne u intervjuu za DW ovako to objašnjava: „Vjerujem da će nas uvijek pratiti čežnja za mirom“. I još: „Ova pjesma će uvijek da podsjeća da slobodu nismo dobili zabadava. I da ova sloboda brzo može da se završi.“

Izvor: DW

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.