POTPISAN PREDUGOVOR SA KINEZIMA Višković: Ponosna, jaka i moćna Republika Srpska došla u poziciju da građanima obezbijedi vakcinu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Srpska potpisala predugovor sa kineskim proizvođačima o nabavci vakcine protiv korona virusa.

Ponosna, jaka i moćna Republika Srpska došla je u poziciju da građanima obezbijedi vakcinu protiv virusa korona. Ubrzo očekujemo prve isporuke – rekao je Višković danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Srpske je izlagana i prevarena od zajedničkih institucija BiH u smislu “ajmo zajedno u sistem `Kovaksa`”.

Višković je naveo da se u “Kovaksu” nalazi 180 zemalja, među kojima je BiH, i da niko do danas od tih zemalja nije dobio nijednu vakcinu iz tog sistema.

– Dali smo novac avansno 100 odsto, kao premijer sam razgovarao sa resornim ministrom da tražim povrat našeg novca nazad i da tražim i zatezne kamate, jer imaju potpisani ugovori i rokovi koji nisu ispoštovani – rekao je Višković.

On je istakao da se Republika Srpska morala u međuvremenu prebaciti u “samostalne strelce” i da traga za vakcinama na drugoj strani, i uspjela je u tome.

Višković je naglasio da se zdravstveni sistem u Republici Srpskoj na ponos svih građana izborio sa virusom korona, te da je nabavljena zaštitna oprema.

– Žestoko smo to platili životima i parama, ali nikada nismo doživjeli ni italijanski, engleski, španski niti bilo koji scenario virusa korona – rekao je Višković.

On je istakao i da je, bez obzira na virus korona koji je zadesio cijeli svijet, pad bruto domaćeg proizvoda /BDP/ Republike Srpske, poslije Srbije, najmanji.

– U septembru prošle godine imali smo veći broj zaposlenih nego u 2019. godini, dok danas imamo 1.450 radnika više zaposlenih nego onih što su ostali bez posla od početka pandemije, odnsno 19. marta 2020. godine – rekao je Višković.

Višković je naveo i da je prosječna plata u decembru 2020. godine iznosila 979 KM i više od šest mjeseci je veća nego u Federaciji BiH.

On je istakao i da su u Republici Srpskoj povećane penzije i invalidnine za tri odsto, te da mjesečni borački dodatak na godišnjem nivou iznosi 65 miliona KM.

Višković je rekao da se za potrebe Ministarstva rada i boračko-invaludske zaštite Republike Srpske godišnje iz budžeta izdvaja 326 miliona KM.

On je rekao da Vlada Republike Srpske ide sa Akcionim planom zapošljavanja boračkih kategorija u Srpskoj, navodeći da je za samozapošljavanje demobilisanog borca do sada bilo 5.000 KM, za djecu poginulog borca 8.000 KM, a za invalide 6.000 KM, ističući da je ovo sve podignuto na 10.000 KM po pojedincu.

Višković je rekao da će preduzeća iz realnog sektora koja zaposle ljude iz boračkih kategorija imati godinu dana povrat poreza i doprinosa za te radnike.

On je istakao da su za vrijeme virusa korona u prošloj godini sve zdravstvene ustanove u Srpskoj plaćale poreze i doprinose.

Prema njegovim riječima, prikupljeni porezi i doprinosi za vrijeme korone u prošloj godini veći su nego 2019. godine, ali postoji gubitak u sferi indirektnih poreza.

On je rekao da je pad industrijske proizvodnje lani u Srpskoj bio 6,7 odsto, pokrivenost uvoza izvozom 76 odsto, dok je pad zabilježen kod spoljnotrgovinske razmjene 6,3 odsto.

Na zahtjev kluba poslanika SNSD-a u parlamentu Republike Srpske data je pauza do 16.30 časova.

Izvor: srpskainfo.com

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.